Voor het leggen van een houten vloer zijn er meerder mogelijkheden. U kunt de vloer zwevend leggen, vernagelen of verlijmen. In deze blog ga ik u uitleggen wat er allemaal bij komt kijken om een houten vloer zwevend te leggen. In deze blog gaan we een duoplank zwevend leggen.
Wat is een duoplank houten vloer?
Een duoplank houten vloer bestaat uit twee lagen. De onderlaag is in de meeste gevallen gemaakt van multiplex. Dit zijn dunne laagjes hout die die kruislings op elkaar zijn verlijmd. De bovenlaag is een toplaag van echt hout in de meeste gevallen Europees eiken. Doordat de dunne laagjes hout kruislinks op elkaar worden verlijmd haalt u de werking uit het hout. Hierdoor ontstaat een houten vloer die niet of nauwelijks werkt.
Waarom zwevend leggen?
Het zwevend leggen van een duoplank houten vloer is een veel gebruikte manier van leggen. Een groot voordeel is dat de houten vloer snel en gemakkelijk en eventueel zelf te leggen is. Bij het zwevend leggen wordt de vloer niet vastgelijmd aan de ondervloer, maar wordt deze in elkaar geschoven door middel van een mes groef verbinding.
Een zwevende houten vloer wordt altijd gelegd op een geluid reducerende ondervloer. Dit zijn vaak rollen folie of de bekende groene platen. Deze zorgen ervoor dat het loop geluid gedempt wordt en u geen hinder ondervind als uw huisgenoot met hakken door het huis loopt.
Wat heb ik nodig om een houten vloer zwevend te leggen?
- Houten vloerdelen
- Een goede kwaliteit ondervloer voor geluidsreductie. Ik adviseer de Fairwood Thermo silence
- legset voor het zwevend leggen. ( afstand houders, aanslagblok en aanslaghaak)
- Hamer
- Potlood
- Rolmaat
- Decoupeerzaag
- Als u hem heeft een afkortzaag, wel erg handig om erbij te hebben
- Kitspuit ( voor als u plinten gaat plaatsen)
Stappenplan voor het zwevend leggen van een duoplank houten vloer
Voordat je begint met het leggen van de vloer, moet je ervoor zorgen dat de ondervloer schoon en vlak is.
Stap 1: Plaatsen van de ondervloer. Heeft u gekozen voor de Thermo silence van Fairwood dan kunt u gemakkelijk de rollen uitrollen op de ondergrond. Met de meegeleverde tape maakt u de naden dicht. U heeft dan ook gelijk een vochtscherm geplaatst. Voor eventueel optrekkend vocht vanuit de ondergrond.
Stap 2: Leg de eerste rij planken langs de muur waar u wilt beginnen. Houd ongeveer 1 tot 1,5 cm afstand tussen de muur en de planken. Dit doet u met afstand houders.
tip! Gebruik op de kopse kanten parketnadelijm, doe aan de onderkant van het mes twee of drie druppels lijm en schuif de andere plank er dan overheen. Zo blijven de kopse kanten mooi tegen elkaar aan liggen.
Stap 3: Zaag de laatste plank van de eerste rij op maat en maak hiermee de eerste rij af. Gebruik het overgebleven stuk om de tweede rij te beginnen. Hierdoor ontstaat er een trapsgewijze overlap tussen de planken. Dit noemen ze ook wel een wildverband. Het wildverband zorgt ervoor dat de vloer beter blijft liggen.
Stap 4: schuif de planken van de tweede rij in de planken van de eerste rij. Gebruik eventueel een hamer en een aanslagblokje om de planken goed aan te sluiten.
Stap 5: Herhaal stap 3 en 4 voor de rest van de vloer. .
Stap 6: De laatste rij. Meet met de rolmaat op hoeveel ruimte er nog is tussen de muur en de laatste baan die u heeft gelegd . Trek hier 1 tot 1,5 cm van af. Zaag met de decoupeerzaag de plank in de juiste breedte af. Tip; het is slim om te kijken of de muur recht loopt meet dus op meerdere punten, zodat de plank niet te breed of te smal is op sommige plekken. Maak de rij af zoals in stap 3
Stap 7: Spanveren plaatsen. U heeft de vloer zwevend gelegd zonder lijm of iets dergelijks. Om ervoor te zorgen dat de vloer mooi strak blijft liggen en deze toch een beetje kan werken, moeten nu de spanveren geplaatst worden. Begin met het plaatsen van de veren bij de muur waar u geƫindigd bent met leggen. Knijp de veer samen en plaatst deze tussen de muur en de vloer in. Doe dit om de 30 a 40 cm.
Stap 8: Plaats de spanveren bij de muur waar u bent begonnen. Haal na het plaatsen de afstand houders weg.
Stap 9: Werk de randen van de vloer af met plinten. Tegen de muur komt er vaak een staande plinten. Dit kan een massieve plint zijn of een MDF plint in een ral kleur. Waar geen staande plint geplaatst kan worden. Komt vaak een afdeklat. Denk hierbij aan een de deur naar buiten of bij een trap opgang. De MDF plinten worden vaak gekit met montage kit. Tip: Gebruik een Hightack kit of speciale plinten kit. Deze hebben een hogere aanhechting kracht, waardoor de plint beter op zijn plaatst blijft zitten. Een massieve plint wordt vaak geschroefd aan de muur.
Waar moet u nog meer aandenken
- Laat de vloer minstens 72 uur acclimatiseren voordat u hem gaat leggen. Dit betekent dat u de planken in de ruimte legt waar de vloer gelegd gaat worden. Hierdoor kunnen de planken wennen aan de temperatuur en luchtvochtigheid van de ruimte.
- Controleer de kwaliteit van de ondervloer voordat je begint met het leggen van de vloer. Als de ondervloer niet stabiel of vlak genoeg is, kan dit problemen veroorzaken bij het leggen van de vloer.
- Gebruik een aanslagblokje en een hamer om de planken goed aan elkaar te klikken. Hierdoor voorkom je beschadigingen aan de planken en zorg je ervoor dat de vloer stabiel en stevig is.
Conclusie
Het zwevend leggen van een duoplank houten vloer is een populaire en gemakkelijke manier van leggen. Als u ervoor zorgt dat u de juiste stappen volgt en de juiste voorbereidingen treft, kunt u zelf een duurzame en mooie houten vloer leggen die jarenlang meegaat.