0344640035 info@fairwood.nl

Houten vloer op vloerverwarming

Steeds meer huizen krijgen vloerverwarming. Veel mensen denken dat het niet mogelijk is om houten vloer te leggen op vloerverwarming. Maar dit kan wel. Meer dan 70% van de vloeren die wij verkopen worden gelegd op vloerverwarming.

Houten vloer leggen op vloerverwarming

Tegenwoordig worden heel veel houten vloeren gelegd op vloerverwarming. Alle nieuwbouwhuizen hebben vloerverwarming en ook bij veel verduurzaming of verbouwingen wordt er vloerverwarming aangelegd. Veel van onze klanten kiezen er dan voor om hier op een houten vloer te (laten) leggen. 

Wij merken dat er nog steeds veel onduidelijk is over het leggen van een houten vloer op vloerverwarming, maar dat hoeft niet. Het is heel goed mogelijk om houten vloerdelen te leggen op vloerverwarming. Er zijn wel een aantal belangrijke dingen om op te letten. Zo is niet elke houtsoort mogelijk en ook is het beter om te kiezen voor lamelparket in plaats van massief hout. Maar verder is het heel goed mogelijk.

Houten planken zijn dikker dan bijvoorbeeld PVC dus de weerstand is iets hoger. Maar bij vloerverwarming is zowel voor het systeem als voor het hout, belangrijk dat de temperatuur en omstandigheden constant zijn. Als u de temperatuur constant houdt heeft u ook de minste stookkosten. De meeste systemen zijn er ook niet op gemaakt om snel te veranderen van temperatuur. Dit is voor het hout juist goed. Hout kan slecht tegen grote schommelingen, dus hoe constanter het is, hoe beter. Als het dus eenmaal warm is in het najaar dan hout houdt ook goed de warmte vast. 

Kortom een houten vloer leggen op vloerverwarming is een goede keuze en kan goed. 

 

Vrijwel alle Houten vloeren worden tegenwoordig gelegd op vloerverwarming

Legmethode op vloerverwarming

Als uw houten vloer wordt gelegd op vloerverwarming dan is het beter om te kiezen voor verlijmen. Bij verlijmen wordt de vloer verlijmd aan de ondervloer en kan deze het minste werken. De vloer zit helemaal vast en kan er niet makkelijk uit. Door de vloer te verlijmen heeft u de minste dikte en weerstand. Er wordt namelijk alleen lijm gebruikt en er hoeft niet nog een extra folie worden gelegd. 

Door te verlijmen is de werking ook minimaal, u zal minder snel een kier of werking zijn in het hout. Door de vloerverwarming gaat het hout wel iets meer werken dan als u geen vloerverwarming heeft. Maar door te verlijmen, beperkt u dit.

Kiest u liever voor zwevend leggen, of mag u niet verlijmen in de woning, dan kan zwevend leggen ook. U kunt dit dan alleen merken in droge periodes in het jaar, het hout werkt dan wat meer.

 

Lamelparket

Er zijn verschillende soorten planken te kiezen: massief parket, lamelparket of een Tapis plank. Op vloerverwarming is het beste om te kiezen voor lamelparket of een tapis vloer. Deze planken werken veel minder dan een massieve houten vloer en laten ook beter de warmte door.

Lamelparket is een samengestelde plank dat bestaat uit een toplaag van hout met daaronder een onderlaag. De onderlaag wordt gemaakt van verschillende houtsoorten. Het beste kunt u kiezen voor een berken multiplex onderlaag. Er worden dan meerdere dunne lagen berken kruislings op elkaar verlijmd. Hierdoor werkt de plank veel minder dan een massieve houten vloer. Ook is de plank dunner waardoor het goed de warmte kan doorlaten.

Tapis planken zijn dunne planken hout van 6 of 8 mm dik. Deze worden vaak gekozen bij visgraat of hongaarse punt. Deze dunne planken worden verlijmd op een eiken mozaiek ondervloer. Bij deze optie kunt u kiezen zonder v-groef, waardoor u een hele strakke uitstraling krijgt.

Eiken Actie vloeren
Visgraat Lak afwerking houten vloer
Houten vloer magazijn

Houtsoorten op vloerverwarming

Bij hout op vloerverwarming is het goed om een stabiele houtsoort te kiezen. Een houtsoort dat minder sterk reageert op vocht- en temperatuur verschillen. Een veel gekozen houtsoort is Eiken. Eiken is een stabiele houtsoort dat hard is en dat goed gelegd kan worden op vloerverwarming.

Houtsoorten zoals Grenen, Maple, Curupau en Jatoba zijn beter om niet te kiezen. 

 

Deze houtsoorten werken veel en zijn minder stabiel. U zult dan zien dat u snel een kier of werking in het hout ziet en dat is natuurlijk zonde. Dus deze houtsoorten kunt u beter niet leggen op vloerverwarming.

De meeste klanten kiezen voor de houtsoort eiken, essen of Noten.

 

Luchtvochtigheid

Bij vloerverwarming komt alle warmte uit de vloer, het hout krijgt er dus direct mee te maken. Alle warmte gaat door het hout naar boven. Dit droogt het hout meer uit.

In droge periodes, als het bijvoorbeeld streng vriest en de verwarming hard stookt, kan dit het hout uitdrogen. Het is belangrijk om de luchtvochtigheid in de ruimte in de gaten te houden. Een normale luchtvochtigheid is rond de 60%. Gaat deze lange tijd naar beneden, naar bijvoorbeeld 20 - 30% dan is dat niet goed voor het hout, voor onze mensen trouwens ook niet. U krijgt dan sneller hoofdpijn, alles is statisch en u heeft vaak droge handen en ogen.

Het is dan belangrijk om de luchtvochtigheid te verhogen. Dit kan door midden van een luchtbevochtiger.

Om de luchtvochtigheid te meten bieden wij een Fidbox aan. Dit is een speciaal apparaat dat onder de vloer wordt aangebracht. Het wordt gekoppeld aan uw telefoon en houdt alles voor u bij. Het onthoudt alle informatie van 5 jaar.

 

Eiken houten vloer

Bekijk onze Houten vloeren

Bekijk Houten vloerenShowroom