U heeft net een nieuwe houten vloer gekocht die u graag zou willen verlijmen en vast leggen. Hoe gaat dit nu in zijn werk en wat zijn handige tips en trics?
Droge, vlakke en trek vaste ondergrond.
Als een nieuwe houten vloer volledig wordt verlijmd is een vlakke en geschikte ondervloer een eis als goede basis. Immers als je op een hobbelige of ongelijke vloer, de houten vloer zou leggen dan krijg je geen goed eindresultaat.
Ook wordt er altijd door een parketlegger een meting gedaan of het restvochtpercentage in de vloer niet te hoog is. Hierbij is het van belang wat voor ondervloer het is. Dit is veelal anhydriet of zandcementdekvloer. Maar ook harde platen zoals underlayment, spaanplaat of fermacell zijn geschikt. Om zeker te zijn of uw ondervloer geschikt is, vraag altijd om advies welke ondervloer je het beste kunt aanschaffen zodat de voorbereiding voor de nieuwe houten vloer optimaal is.
Voorbereiding voor het verlijmen van houten vloer.
Het verschil per ondervloer wat je precies moet doen:
- Fermacell ondervloer. De Fermacell platen moeten worden voorzien van voorstrijk.
- Anhydriet of egaline vloer. Deze moeten eerst worden geschuurd daarna kan de nieuwe vloer die je hebt gekozen wordt volledig verlijmd op de ondervloer.
- Bij een zandcementdekvloer die een zanderige bovenlaag heeft wordt dit eerst geschuurd en stofvrij gemaakt voor erop kan worden verlijmd.
- Een tegelvloer wordt eerst ontvet en open geschuurd voordat erop kan worden gelijmd.
Daarnaast wordt er tegenwoordig vaak vloerverwarming ingefreesd in de bestaande vloer. De sleuven van de vloerverwarming moeten altijd gevuld worden met een cementgebonden product. Daarna wordt de vloer geƫgaliseerd met egaline en open geschuurd. Zo heeft u de beste basis om en houten vloer te verlijmen op een ingefreesde vloerverwarming.
Vraag altijd om advies hoe jouw bestaande ondervloer het beste kan worden voorbereid op de lijm zodat de hechting optimaal is en u jarenlang plezier heeft van uw nieuwe houten vloer.
Verlijmen van de houten vloer
Begin eerst met het zagen van een aantal rijen planken. Deze kunt u dan vast passen zonder dat u ze nog lijmt. Dit zorgt ervoor dat u zeker weet dat het past en dat u makkelijk kunt werken zonder helemaal onder de lijm te zitten. Als dit gepast is dan kunt u de planken op volgorde op de vloer verlijmen.
De speciale parketlijm wordt met een lijmkam aangebracht op de ondervloer. Lijm alleen het stuk in dat u ook net gezaagd heeft. Zo gebruikt u niet te veel, maar ook niet te weinig. Daarop kunt u dan de planken direct volledig verlijmen.
Om ze goed vlak in de lijm te laten drogen is het belangrijk ze te verzwaren met zware voorwerpen. Het is de bedoeling dat ze zo vlak mogelijk in de lijm worden gelegd en kunnen drogen. Liggen de planken iets omhoog en niet volledig in de lijm dan hoor je later als je op de vloer loopt, holle klanken van deze holle plekken.
Het is vrijwel onmogelijk om de houten vloer voor 100% te verlijmen, maar het is altijd wel goed om te proberen een zo hoog mogelijk percentage te halen.
Een belangrijke tip bij het verlijmen van een houten vloer is om tijdens het verlijmen niet op de planken te lopen. De lijm vormt met de plank een soort bruggetje/verbinding en dit moet niet verstoord worden, zodat dit de hechting zo goed mogelijk wordt. Nadat de lijm volledig is uitgehard kan je natuurlijk wel op de vloer lopen. Maar houdt altijd de droogtijd aan die de leverancier adviseert.
Voordelen van een verlijmde houten vloer:
Bij een verlijmde vloer heeft u altijd een hele stille manier van liggen. Als je met hakschoenen op een verlijmde vloer loopt klikt het compact en niet hol. Je hoort dan niet het bekende klikgeluid wat je wel bij zwevend leggen hoort.
Als een houten vloer op vloerverwarming gelegd wordt dan adviseren wij altijd de planken te verlijmen. De warmte doorgifte is dan optimaal en de warmte wordt zo perfect doorgegeven naar boven, zodat u geen koude voeten heeft.
Visgraat vloer verlijmen
Een visgraat vloer wordt in 90% van de tijd verlijmd. Dit is noodzakelijk om het patroon van de visgraat goed te houden. Visgraat bestaat uit korte planken en deze loopt u anders uit het patroon. Er zijn wel speciale klik visgraat vloeren. Deze kunnen wel zwevend gelegd worden. Maar hebben dan een speciale klik verbinding op de planken.
Advies voor verlijmen
Er zijn in de markt heel veel verschillende parketlijmen. Informeer altijd welke parketlijm geschikt is voor de houtsoort en soort plank die je hebt gekozen. En houdt altijd het advies aan van de fabrikant wat ze vermelden op de verpakking.
Wij werken met Frencken parketlijm. Dit is een hele fijne parketlijm die in heel veel gevallen gebruikt kan worden. Deze parketlijm werkt fijn en is ook geschikt als je geen professional bent. Deze Frencken parketlijm kan je hier kopen: Frencken parketlijm. Het is dan mogelijk deze in onze showroom in Tiel of Rijnsburg, naast Leiden, op te halen. Dan kan je direct beginnen.
Op zoek naar een houten vloer die u graag wilt verlijmen?