Houten vloer op vloerverwarming
Steeds meer huizen krijgen vloerverwarming. Veel mensen denken dat het niet mogelijk is om houten vloer te leggen op vloerverwarming. Maar dit kan wel. Meer dan 70% van de vloeren die wij verkopen worden gelegd op vloerverwarming.Houten vloer leggen op vloerverwarming
Tegenwoordig worden heel veel houten vloeren gelegd op vloerverwarming. Alle nieuwbouwhuizen hebben vloerverwarming en ook bij verduurzaming of verbouwingen wordt er vloerverwarming aangelegd. Veel van onze klanten kiezen er dan voor om hier op een houten vloer te (laten) leggen.
Wij merken dat er nog steeds veel onduidelijk is over het leggen van een houten vloer op vloerverwarming, maar dat hoeft niet. Het is heel goed mogelijk om houten vloerdelen te leggen op vloerverwarming. Er zijn wel een aantal belangrijke dingen om op te letten. Zo is niet elke houtsoort mogelijk en ook is het beter om te kiezen voor lamelparket in plaats van massief hout. Maar verder is het heel goed mogelijk.
Houten planken zijn dikker dan bijvoorbeeld PVC dus de weerstand is iets hoger. Maar bij vloerverwarming is zowel voor het systeem als voor het hout, belangrijk dat de temperatuur en omstandigheden constant zijn. Als u de temperatuur constant houdt heeft u ook de minste stookkosten. De meeste systemen zijn er ook niet op gemaakt om snel te veranderen van temperatuur. Dit is voor het hout juist goed. Hout kan slecht tegen grote schommelingen, dus hoe constanter het is, hoe beter. Als het dus eenmaal warm is in het najaar dan hout houdt ook goed de warmte vast.
Kortom een houten vloer leggen op vloerverwarming is een goede keuze en kan goed.
Vrijwel alle Houten vloeren worden tegenwoordig gelegd op vloerverwarming
Legmethode op vloerverwarming
Als uw houten vloer wordt gelegd op vloerverwarming dan is het beter om te kiezen voor verlijmen. Dit geeft het hoogste rendement. Als u de vloer zwevend legt dan komt er altijd een folie tussen de vloerverwarming en de houten vloer. Dit is rendement vertragend. Bij verlijmen wordt de vloerdelen met de rug verlijmd aan de ondervloer. Dit is te vergelijken met het plaatsen van plavuizen. Door de vloer te verlijmen werkt de vloer minder ten opzichte van een zwevend gelegde houten vloer.
Als u verlijmd op vloerverwarming is het raadzaam te kiezen voor een duoplank/ lamelparket met een multiplex onderlaag. Door deze onderlaag kan de houten vloer direct verlijmd worden aan de ondergrond.
Kiest u liever voor zwevend leggen, of mag u niet verlijmen in de woning, dan kan zwevend leggen ook. Het is dan raadzaam te kiezen voor een speciaal ontwikkelde ondervloer voor vloerverwarming. Dit is een folie van maar 1,2mm dik. Deze folie is geperforeerd om zo min mogelijk warmteweerstand te hebben.
Er zijn verschillende vloerverwarming systemen die geschikt zijn in combinatie met een houten vloer. Meer informatie over deze systemen vind u in onze blog Vloerverwarming en een houtenvloer
Verschillende soorten houten vloeren op vloerverwarming
Er zijn verschillende soorten houten vloeren om te kiezen: massief parket, lamelparket of een traditionele Tapis vloer.
Voor vloerverwarming wordt en veel gebruikt gemaakt van lamelparket. Dit wordt ook wel een duoplank of mulitplank genoemd. De opbouw van een lamelplank is vaak uit twee lagen. De onderlaag wordt in de meeste gevallen gemaakt van multiplex en de toplaag van echt hout. Veelal eiken. Het voordeel is dat het multiplex niet werkt en de vloerdelen in de meeste gevallen rechtstreeks verlijmd kunnen worden aan de ondergrond. De dikte van deze planken zitten tussen de 10 en 16 mm. Hierdoor is de lamelplank zeer geschikt voor vloerverwarming.
Massief hout is gemaakt van 20 mm. dik hout. Veelal eiken hout. Als u dit wilt verlijmen aan de ondergrond dan moet er altijd eiken mozaiek verlijmd worden, hier bovenop worden de massieve delen verlijmd en genageld. U komt dan op een dikte van 28 mm. Hierdoor is dit minder geschikt voor vloerverwarming. Eventueel kunt u massief zwevend leggen op vloerverwarming de dikte komt dan uit op +- 22 mm. afhankelijk van welke ondervloer u kiest. Echter is de werking van het hout dan veel meer.
Traditonele tapis vloeren. Deze vloeren worden vaak gelegd in patronen zoals een visgraat vloer of een Hongaarse punt. Een tapis vloer bestaat uit twee vloeren. Er wordt eerst een eiken mozaiek van 8 mm. verlijmd aan de ondergrond. Hierop worden dunnen plankjes van 6 of 9 mm. dik verlijmd en genageld. Na het verlijmen en nagelen worden deze vloeren altijd geschuurd en afgevuld met voegmiddel en vervolgens nogmaals geschuurd en afgwerkt. Qua rendement kan een tapis vloer prima op vloerverwarming het komt neer op een totaal dikte van +- 14 mm. Echter is de arbeid van deze vloeren vele male hoger dan bij een lamelparket vloer.
Houtsoorten op vloerverwarming
Bij een houten vloer op vloerverwarming is het goed om te kiezen voor een houtsoort die goed reageert op warmte en schommelingen in de luchtvochtigheid. Eiken is een stabiele houtsoort en heeft ook nog de eigenschap hard te zijn. Hierdoor is eiken een veel gekozen houtsoort op vloerverwarming. Echter zijn er nog andere hout soorten die goed geschikt zijn op vloerverwarming. Denk hierbij aan de Essen, Tajibo, Noten of Tarara Colorado
Er zijn ook houtsoorten die minder geschikt zijn voor vloerverarming. Dit noemen ze nerveuse houtsoorten.
Denk hierbij aan Grenen, Maple, en Jatoba. Deze vloeren reageren op schommelingen in de temperatuur en luchtvochtigheid.
Hierdoor werkt het hout veel en zijn minder stabiel. U zult dan zien dat u snel een kier of werking in het hout ziet en dat is natuurlijk zonde. Dus deze houtsoorten kunt u beter niet leggen op vloerverwarming.
Luchtvochtigheid
Bij vloerverwarming komt alle warmte uit de vloer, het hout krijgt er dus direct mee te maken. Alle warmte gaat door het hout naar boven. Hierdoor kan het hout uitdrogen.
In droge periodes, als het bijvoorbeeld streng vriest en de verwarming hard stookt, kan dit het hout uitdrogen. Het is belangrijk om de luchtvochtigheid in de ruimte in de gaten te houden. Een normale luchtvochtigheid is tussen de 55 en 60%. Gaat deze lange tijd naar beneden, naar bijvoorbeeld 40% of lager, dan is dat niet goed voor het hout. Door droogte gaat hout krimpen en krijgt u schade aan uw vloer.
Voor mensen is een te lage luchtvochtigheid ook niet goed. Vaak merkt u als de luchtvochtigheid in de woning te laag is dat u sneller hoofdpijn krijgt en dat u handen, lippen en ogen droog worden. Ook wordt de luchtstaties waardoor u snel schokjes krijgt als u iets aanraakt.
Het is dan belangrijk om de luchtvochtigheid te monitoren door middel van een hygrometer en wanneer het nodig is te verhogen. Verhogen kan door midden van een luchtbevochtiger.
Bij een houten vloer in combinatie met vloerverwarming raden wij aan een fidbox te plaatsen in de vloer. Deze meet dagelijks de temperatuur van de vloerverwarming en de luchtvochtigheid in de ruimte. Het apart geeft een melding als er iets niet goed is. De fidbox wordt doormiddel van bluetooth aan uw telefoon gekoppeld.