Veel mensen stellen de vraag. Kan vloerverwarming onder een houten vloer? Het antwoord is, Ja dat kan zeker!
Een houten vloer in combinatie met vloerverwarming is zeker mogelijk. 10 jaar geleden waren er alleen massieve planken die waren niet geschikt voor vloerverwarming. Een massieve plank is gemaakt van 20mm dik eiken. Deze planken zijn te dik en werken te veel in combinatie met vloerverwarming.
De markt is de afgelopen 10 jaar sterk veranderd en de afgelopen jaren zijn de massieve vloeren vervangen voor duoplank vloeren. Deze worden ook wel multiplanken of lamelparket genoemd. Een duoplank, mulitplank of lamelparket komen allemaal op het zelfde neer, deze vloerdelen zijn opgebouwd uit een onderlaag met een toplaag van echt hout. In de meeste gevallen is het eiken, maar er zijn ook andere houtsoorten. Wat belangrijk is bij het kiezen van de juiste plank is dat de onderlaag gemaakt is van multiplex. Dit is een stabiele drager waardoor de houten vloer vloerverwarming geschikt wordt.
De onderlaag is altijd in verhouding met de toplaag. Dit heeft te maken met het krimpen en trekken van de toplaag en het multiplex. Een duoplank vloer met een toplaag van bijvoorbeeld 8mm. kan niet gelijmd worden op een mulitplex van maar 8mm. Dat is vragen om problemen. De toplaag is dan veel te sterk voor het multipex en gaat zich lostrekken van het van multiplex.
De meeste duoplanken in Nederland worden verkocht met een toplaag van 3 of 4 mm. eiken. Deze houten vloeren zijn na een aantal jaar vaak nog 1 of 2 keer te schuren. De multiplex onderlaag is vaak tussen de 8 en 12 mm.
Welke vloerverwarming voor houten vloer?
Op dit moment wordt elke nieuwbouwwoning voorzien van vloerverwarming. De bestaande huizen die worden gerenoveerd worden ook voorzien van vloerverwarming. Er zijn verschillende systemen die gebruikt kunnen worden.
“natte vloerverwarming”
In nieuwbouwwoningen en nieuw gestorte vloeren wordt er vaak gebruik gemaakt van de zogenoemde ‘natte vloerverwarming’’ installatie. De leidingen worden geplaatst en vervolgens afgestort met een cementdeklaag. Op de cementdekvloer kan in de meeste gevallen, indien deze voldoende vlak is, rechtstreeks de houten vloer geplaatst worden. Dit is de meest gebruikte vorm van vloerverwarming.
In frezen in bestaande cementdekvloer
Bij renovatie van woningen worden ook andere manieren van vloerverwarming toegepast. Zo kunnen ze de leidingen in frezen in de bestaande cementdekvloer. De sleuven worden dan afgesmeerd met een cementgebonden tegellijm en vaak wordt er daarna een egaline laag aangebracht. De egaline die gebruikt wordt moet cementgebonden zijn dit in verband met de trekkracht van het hout. Het in frezen van de leidingen doen ze ook door plavuizen heen. U hoeft deze dan niet te verwijderen.
Droogbouw systemen
Verder zijn er nog de zogenoemde droogbouw systemen. Deze worden geplaatst op de bestaande bouwvloer. Deze systemen worden vooral gebruikt wanneer de bouwvloer is gemaakt van houten balken. Er word dan tempex of een andere isolerend materiaal geplaats op de vloer en hierin worden de leidingen van de vloerverwarming gelegd. Hierop kan zwevend een houten vloer gelegd worden, moet de vloer verlijmd worden dan wordt deze afgesmeerd met egaline (cementgebonden)
Een andere versie van een droogbouw systeem is dat de vloerwarming wordt aangebracht in fermcell platen. Fermcel platen zijn gips gebonden vezelplaten. Deze worden op de bestaande houtenbalkenlaag bevestigd. In de platen worden sleuven gevreesd en vervolgens worden hier de leidingen ingelegd. Het is dan mogelijk om deze platen af te smeren met egaline (speciaal voor gips gebonden platen), maar vaak wordt er bovenop de vloerverwarming nog een plaat fermacell geplaatst. Fermacell platen of andere gipsvezelplaten staan bekend om hun brandvertragende werking. Het wordt veel gebuikt in oude panden. Vooral in Amsterdam is dit een veel gebruikt product.
Elektrische vloerverwarming
De afgelopen tijd is er ook vraag naar elektrische vloerverwarming systemen in combinatie met een houten vloer. We kennen de al langer gebruikte elektrische vloerverwarming. Deze word veel gebruikt in badkamers onder tegels. Dit systeem zorgt ervoor dat de vloer lekker warm aanvoelt. Onder een houten vloer is deze minder geschikt.
Een andere elektrische systeem die we steeds vaker voorbij zien komen is infrarood vloerverwarming. Dit is flinterdunne folie die uitgerold wordt op de bestaande vloer. Hierop kan gelijk de houten vloer gelegd worden. De vloer kan alleen zwevend gelegd worden op dit systeem.