Als u een houten vloer gaat leggen dan is het belangrijk om te kijken wat u onder de houten vloer legt. Niet elke ondervloer is geschikt en het is ook afhankelijk van de legmethode wat u onder de vloer legt. Lees hier meer over de soorten ondervloer voor onder een houten vloer.
Inhoudsopgave:
- Ondervloer zwevend leggen houten vloer
- Veel gekozen opties
- Ondervloer bij verlijmen houten vloer
Ondervloer Zwevend leggen houten vloer
Er zijn 2 manieren hoe een houten vloer gelegd kan worden, zwevend en verlijmd. Bij zwevend komen de planken los op folie te leggen en worden er spanveren aan de zijkant geplaatst. Deze spanveren zorgen dat het hout kan werken zonder dat u hier iets van merkt. De spanveren zetten uit en krimpen in en zorgen dat de planken goed in elkaar blijven liggen. Zo krijgt u geen kieren tussen de vloer.
Waarom zou u kiezen voor zwevend leggen? Lees hier meer over: Zwevend leggen
Bij zwevend leggen komt er dus een ondervloer onder de vloer. Er zijn heel veel soorten ondervloeren mogelijk. Het is belangrijk om te kijken of u de planken op vloerverwarming wilt leggen, welke dikte u nodig heeft en of er oneffenheden in de vloer zitten.
Veel gekozen opties zijn:
- Thermo silence. Deze ondervloer is een hele compacte zware folie. Deze ziet u niet in de bouwmarkt. Daar kunt u de folie vaak met 2 vingers optillen, maar deze folie niet. En dat heeft een voordeel. De rollen zijn gemaakt van zwaar compact materiaal. Hierdoor dempen ze het loopgeluid veel beter. Ook is deze folie fijn op maat te maken/knippen en makkelijk te leggen. 80% van onze zwevende vloeren worden gelegd op deze folie. Zelfs bestellen mensen nog extra folie om ook te leggen onder hun laminaat vloer op zolder. Een ander voordeel is dat deze folie ook gelegd kan worden op vloerverwarming en dat deze maar 2,8 mm dik is.
- Heat foil. Deze folie is speciaal ontwikkelt om te leggen op vloerverwarming. Daarnaast heeft het ook een 10db geluid reducerende werking. Dit is vaak een eis in appartementencomplexen via de VVE. Bij deze folie ontvangt u ook een certificaat, waardoor u zeker weet dat u een goede stille folie heeft. Deze folie is maar 1,2 mm dik.
- Groene platen. Heeft u wat meer hoogte nodig dan zijn er ook veel groene ondervloerplaten. Dit zijn vezelplaten die vaak 4 of 7 mm dik zijn. Zo kunt u wat hoogte opvangen. Het zijn platen dus iets moeilijk om op maat te maken.
Daarnaast zijn er nog vele andere mogelijkheden in ondervloeren. Maar de bovenstaande worden 99% van de tijd gebruikt. Maar heeft u specifieke wensen dan kunnen wij altijd kijken welke ondervloer het beste bij uw wensen past.
Ondervloer bij Verlijmen houten vloer
Bij verlijmen bedoelen wij niet onderling verlijmen, want dat is hetzelfde als zwevend leggen. Alleen lijmt u de planken dan onderling aan elkaar. Met verlijmen bedoelen wij vast verlijmen aan de ondergrond. Hierbij is er vaak geen ondervloer nodig. Een lamelparket en duoplank kan dan rechtstreeks op de ondervloer gelegd worden met lijm.
Wilt u liever een massieve vloer leggen of een tapis vloer dan wordt er vaak eerst spaanplaat of bij vloerverwarming, eiken mozaïek ondervloer, gelegd. Deze zorgen voor een goede stabiele ondergrond waarop de planken kunnen worden gelijmd en genageld.
Spaanplaat of underlayment worden ook vaak gebruikt als er hoogte verschil is of als de ondervloer niet vlak genoeg is. Deze platen kunnen dan mooi vlak geschuurd worden, zodat u een gladde strakke ondervloer heeft om de houten vloer op te verlijmen.
Maar ook in alle situaties kunnen wij u adviseren welke ondervloer u wel of niet nodig heeft.
Benieuwd naar onze houten vloeren, bekijk hier dan al onze vloeren. Ook bent u van harte welkom voor advies in één van onze showrooms in Tiel of Rijnsburg (naast Noordwijk)