Er zijn verschillende soorten Hongaarse punt. Hongaarse punt wordt ook Chevron genoemd. De grootste verschillen in Hongaarse punt en visgraat is de zaaghoek. Verder is Hongaarse punt er in duoplank of tapis. De houtsoort voor Hongaarse punt is meestal Europees eiken hout. Echter is het ook mogelijk om te kiezen voor andere houtsoorten.
De meest gebruikte zaaghoek is de 45 graden gezaagde hoek. Deze 45 graden zaaghoek is meestal gekozen bij kleinere maten en vloeren met een kleiner oppervlak. Is de ruimte waar de vloer gelegd gaat worden heel groot en zijn de Hongaarse punt planken ook groot dan wordt er soms voor gekozen om de hoek te zagen in 60 graden. Hierdoor wordt de punt breder.
Waar komt de naam Hongaarse punt vandaan?
De term Hongaarse punt verwijst naar de oorsprong. Dit patroon werd vroeger in Hongarije veel gelegd als tegenhanger van de visgraat vloer. Vroeger werd dit alleen gelegd in Hongarije en buurlanden, maar tegenwoordig wordt dit patroon over de hele wereld gelegd. De naam Chevron, ook wel Hongaarse punt vloer genoemd, verwijst naar het Frans. Chevron betekend V- vormig.
Wat is het verschil tussen een visgraat houten vloer of een Hongaarse punt houten vloer?
Visgraat vloeren bestaan uit langwerpige en rechthoekige plankjes. Bij Visgraat zijn de planken tegen elkaar aangelegd en krijgen ze een overlap. Hongaarse punt planken hebben een gezaagd hoek, deze plankjes zijn rechthoekig maar op het uiteinde lopen ze puntig toe. De plankjes zijn in verstek gezaagd. De verstek gezaagde kanten komen tegen elkaar te liggen. Hierdoor ontstaat er een rechte lijn tussen de plankjes en komt er een V in het patroon.
Hongaarse punt in tapis
Deze Hongaarse planken zijn gemaakt van dunne planken, ook wel tapis genoemd. Tapis betekend dat de plankjes bestaan uit 6 of 9 mm hout. Bij het leggen van de vloer worden deze planken verlijmd en genageld aan een niet werkende hout laag. Meestal wordt er spaanplaat voor gebruikt. Mocht er vloerverwarming zijn, dan is het gebruikelijk om eerst spaanplaat te leggen. Op de spaanplaat worden de planken verlijmd en genageld. Als de hele vloer is gelijmd en genageld, wordt de vloer geschuurd vervolgens worden alle kiertjes dichtgesmeerd en word de vloer nogmaals geschuurd. Als afwerking kun je kiezen voor olie of lak afwerking. Kies dan uit veel verschillende kleuren.
Hongaarse punt duoplank
Hongaarse punt is ook in duoplank verkrijgbaar. Het woord duoplank zegt het al. Deze plank bestaat uit twee lagen. In de meeste gevallen is een Hongaarsepunt duoplank opgebouwd uit een mulitplex onderlaag met daarboven op een toplaag gelijmd van in de meeste gevallen eiken hout. Eigenlijk zit bij een duoplank de ondervloer vast aan de toplaag. In de meeste gevallen kan een Hongaarse punt duoplank rechtstreeks verlijmd worden op de ondergrond. Zoals bijvoorbeeld een cementdekvloer. De vloer wordt verlijmd aan de ondervloer en is dan gelijk klaar om behandeld te worden. In sommige gevallen worden Hongaarsepunt duoplank vloeren al vooraf behandeld. Zoals je kunt lezen zit er in een duoplank Hongaarse punt veel minder arbeid in het legwerk. Hierdoor is dit vaak een goedkoper alternatief dan tapis. Voor vloerverwarming zijn beide legmethodes geen probleem!
Waar moet ik opletten bij het kopen van een Hongaarse punt – Chevron?
- Hongaarse punt is er met veel of weinig noesten. Het patroon zelf is druk, door hout te gebruiken zonder noesten creëer je rust. Zitter er veel noesten en kleurverschillen in het hout dan maakt dit extra druk.
- In welke hoek is de Hongaarse punt gezaagd. Meestal in 45 graden en soms in 60 graden.
- Te verkrijgen in Duoplank Hongaarse punt of Tapis Hongaarse punt.
- Duoplank moet het liefst gemaakt zijn van een multiplex onderlaag. Er zijn ook goedkopere onderlaag op de markt, die minder zijn van kwaliteit.
- Een legger die deze vloer kan leggen. Hongaarse punt is lastiger te leggen, vandaar het belangrijk is dat de vloer gelegd wordt door iemand die er verstand van heeft.
Benieuwd naar onze Hongaarse punt vloeren?