0344640035 info@fairwood.nl

De verschillen tussen echte houten vloeren en PVC vloeren, dat is een vraag die perfect bij ons past. We hebben namelijk jarenlang dagelijks met een kritisch oog naar talloze houtpartijen gekeken. En eerlijk gezegd, er is naar onze mening geen enkel ander materiaal dat kan tippen aan de pracht van echt hout. Het is dan ook geen verrassing dat allerlei imitaties, zoals tegels, laminaat en PVC-vloeren, in de markt worden gezet. Maar hoe kun je nu écht hout van imitaties onderscheiden?

Inhoudsopgave:

Verschillen tussen houten vloer en PVC vloer

  1. Geen enkele plank is hetzelfde
  2. Natuurlijke kleurvariaties
  3. Noesten in het hout
  4. Spiegels in eiken vloer
  5. Diverse maten
  6. Bomen zijn goed voor luchtkwaliteit
  7. Verschillende afwerkingen en kleuren
  8. Hout schuren en van kleur veranderen
PVC vloer Fairwood
PVC vloer Fairwood
Visgraat parket vloer Fairwood
Echte Houten visgraat parket vloer

Verschillen tussen houten vloer en PVC vloer

De meest essentiële kenmerken van echt hout:

Verschil 1: Geen enkele plank is hetzelfde

Geen enkele plank heeft dezelfde kleur of nerftekening. Hierdoor heeft elke houten plank een uniek karakter. Bomen groeien op verschillende plekken in het bos, soms al decennialang voordat ze worden gekapt. In al die jaren wordt de boom blootgesteld aan weer en wind, en dit beïnvloedt zijn uiterlijk. De locatie in het bos, de grondsoort, het klimaat en het land van herkomst zijn allemaal factoren die uiteindelijk bepalen hoe een boom eruit komt te zien. Vergelijkbaar met verschillen in wijn, koffie of natuursteen – elk natuurproduct heeft unieke oogstkenmerken en land gebonden eigenschappen. In een pakket PVC-vloeren zitten vaak meerdere identieke planken met houtlook-afbeeldingen die herhaaldelijk in de vloer terugkomen.

Verschil 2: Natuurlijke kleurvariaties

Natuurlijke kleurvariaties zijn typerend voor echte houten vloeren. Deze variaties ontstaan door eerdergenoemde weersinvloeden en bodemkarakteristieken. De afwerking van het hout kan deze kleurverschillen beïnvloeden. In onze showroom zijn op de stalen duidelijk de effecten van verschillende kleuren olie te zien. Bij PVC-vloeren zijn kleurvariaties minimaal, waardoor de vloer een gelijkmatige kleur heeft.

Verschil 3: Noesten in het hout

Noesten in echt hout worden veroorzaakt door zijtakken aan de boom. Aangezien elke boom een ander aantal, dikte en hoogte van zijtakken heeft, is elke plank uniek. Kiezen voor planken met noesten resulteert in een unieke uitstraling per plank. Bij planken zonder noesten is dit effect minder zichtbaar. In het geval van PVC wordt in de fabriek gekozen voor fotoprints die op echt hout lijken, maar hetzelfde patroon wordt meerdere keren herhaald in de vloer.

Verschil 4: Spiegels in Eiken vloer

Echte houten vloeren kunnen spiegels in het hout bevatten, een van de zeven schoonheden van een eikenhouten vloer. Deze spiegels ontstaan door een speciale zaagmethode, en liefhebbers van echt hout hebben ze graag in hun meubels of vloer. PVC-vloeren hebben geen dergelijke spiegels.

Verschil 5: Diverse maten

Echte houten vloeren hebben diverse lengtes, breedtes en aanvoer. Soms zijn bepaalde breedtes tijdelijk niet beschikbaar omdat er bijvoorbeeld minder dikke bomen worden gekapt. Houten vloeren bestaan uit zowel langere als kortere planken, afhankelijk van de oogst. PVC wordt in fabrieken geproduceerd en kan altijd met enige levertijd worden bijgemaakt. De planklengtes zijn afgestemd op de verpakkingsdoos.

Verschil 6: Bomen zijn goed voor luchtkwaliteit

Bomen absorberen CO2 uit de lucht. Eikenbomen groeien ongeveer 60 jaar voordat ze worden gekapt, en tijdens hun groei nemen ze CO2 op uit de lucht. Deze eigenschap is cruciaal voor het huidige klimaat. Bomen bieden ook schaduw, voorkomen erosie en verminderen de temperatuur in stedelijke gebieden. Dus, plant een boom! Als dat niet mogelijk is, kun je bijdragen aan initiatieven zoals “One Tree Planted” om bomen te planten of andere organisaties die zich inzetten voor groenbehoud. Fabrieken die PVC-vloeren produceren en distribueren, dragen daarentegen bij aan CO2-uitstoot.

Verschil 7: Verschillende afwerkingen en kleuren

Echt hout kan worden gekleurd en afgewerkt met verschillende tinten olie en lak. Het kan zelfs worden geverfd in de kleur van je keuze. Hierdoor heb je zelf invloed op het uiterlijk van de vloer. PVC is verkrijgbaar in standaardkleuren en kan niet worden aangepast.

Verschil 8: Hout schuren en van kleur veranderen

Echte houten vloeren en meubelstukken kunnen worden geschuurd om een nieuwe kleur te krijgen. PVC-vloeren kunnen niet worden geschuurd of met andere producten worden bewerkt.

We hopen dat deze uitleg de verschillen tussen PVC-vloeren en echte houten vloeren duidelijk maakt. Als je benieuwd bent naar het prijsverschil, kun je altijd vrijblijvend een offerte aanvragen via onze website: