0344640035 info@fairwood.nl

Eiken houten vloeren zijn de meest gekozen houtsoort voor een houten vloer. Eiken is een harde houtsoort en kan wel tegen een stootje. Daarnaast is eiken in veel verschillende kleuren en afwerkingen te kiezen, zodat iedereen zijn eigen sfeer en tint eraan kan geven wat past bij het interieur. Doordat eiken veel gekozen is, zijn er veel kwaliteit en op de markt. Wat zijn kwaliteiten en is er eiken vloeren zonder noesten?

Verschillende kwaliteiten eiken vloer

Zoals gezegd zijn er verschillende kwaliteiten eiken vloeren. Met kwaliteiten bedoelen wij het aantal noesten in de plank. In principe komt al het eiken van dezelfde boom en per plank wordt dan bekeken bij welke kwaliteit deze horen. Dus in een boom zitten altijd planken met noesten, maar ook planken met geen noesten. Zo wordt dit uit gesorteerd.

In een boom zijn er altijd meer planken die een noest of een kleurverschil hebben. Enkele planken hebben geen noesten en zijn noest vrij. Deze hebben vaak ook een rustige tekening van het hout.

Planken met veel noesten heten vaak B of C Rustiek. Deze planken zijn heel rustiek, hebben veel kleurverschillen en noesten. Hoe hoger in het alfabet hoe rustiger de planken worden. AB Rustiek is daarbij een gemiddelde kwaliteit. Het is een combinatie van rustige planken met planken met noesten. A Rustiek daarbij is rustiger en heeft kleinere noesten en daarboven zitten de kwaliteit exquisit en 1bis. Deze zijn heel rustig en hebben vrijwel geen noesten. Zelfs in deze kwaliteiten kan er af en toe een hele kleine noest zijn. Het is natuurlijk zonde om een hele rustige plank met een hele kleine noest eruit te halen. Deze plank geeft ook wel de charme aan de vloer, zodat u ziet dat het echt hout is en geen PVC of laminaat (plastic fotoprint).

Een eiken houten vloer zonder noesten kan dus over de hele vloer altijd wel een klein noestje hebben, maar dit is vaak beperkt tot enkele planken op een gehele vloer. Dus veel planken in deze rustige kwaliteiten zijn noest vrij en hebben geen noesten.

Eiken houten vloer zonder noesten
Eiken houten vloer rustig weinig noesten

Prijs verschil in kwaliteiten

Zoals u kunt begrijpen zit er veel prijs verschil in de kwaliteiten. Planken met meer noesten zijn goedkoper dan hele rustige planken. Dit komt doordat er in een boom dus altijd meer planken zijn die een noest of een kleurverschil hebben. Planken die vrijwel niets hebben en rustig zijn, zijn veel zeldzamer. Er zijn bomen waar deze rustige stukken in te vinden zijn, of maar enkele planken. Dus de opbrengst van deze planken is veel minder, wat natuurlijk de prijs hoger maakt. Planken met veel noesten en kleurverschillen zijn veel meer aanwezig, wat het aanbod veel groter maakt en de prijs dus ook lager.

Ook hele brede planken in de rustige kwaliteiten zijn veel zeldzamer. Zo zult u vrijwel nooit 26 cm brede planken in deze 1Bis kwaliteit vinden. Heel af en toe komt er is een partij beschikbaar, maar deze is dan ook duur. Daarom is 22 cm breed vaak het maximale wat een constante aanvoer heeft in dit rustige hout. Maar zelfs dat is soms moeilijk te vinden. Wij vinden het daarom dus fijn dat wij nu deze partijen wel beschikbaar hebben. Maar het kan zo dat dit over een half jaar niet meer beschikbaar is.

Visgraat, Hongaarse punt of rechte planken?

Deze rustige planken kunnen in zowel rechte planken, visgraat of Hongaarse punt worden gekozen. Vooral in de bijzondere patronen zoals visgraat en Hongaarse punt wordt deze kwaliteit vaak gekozen. Omdat het patroon al veel aandacht heeft en de vloer drukker maakt is het mooi om een rustig eiken hout te kiezen.

Eiken houten vloer zonder noesten, kopen?

Wilt u graag een rustige houten vloer kopen zonder noesten, zoals onze 1Bis kwaliteit. Dan kunt u deze vinden via onze webshop. Hier staat het actuele aanbod van deze planken, de beschikbare breedtes en de actuele prijs.

U bent altijd van harte welkom in onze showroom in Tiel of Rijnsburg (naast Leiden) om deze vloer te bekijken en alle mogelijkheden te bespreken. Wij inspireren u graag met de verschillende kwaliteit en alle mogelijkheden die er zijn.