0344640035 info@fairwood.nl

Een geoliede eiken vloer is een prachtige aanwinst voor je huis. Het straalt warmte en karakter uit en voelt fantastisch aan onder je voeten. Maar wat als je merkt dat de kleur van je geoliede eiken vloer in de loop der tijd donkerder is geworden door blootstelling aan zonlicht? Of misschien heb je onlangs een nieuw huis gekocht en vind je de kleur van de eiken vloer te donker voor je smaak. Kun je de kleur van een geoliede eiken vloer eigenlijk lichter maken? Het goede nieuws is: ja, dat kan zeker!

Inhoudsopgave:

Hoe maak ik een geoliede eiken vloer lichter?

Bij geoliede eiken vloeren dringt de olie diep in het hout door. Hierdoor worden de poriën van het hout verzadigd met deze olie, waardoor vuil en vlekken geen kans krijgen om in het hout te trekken. Vaak wordt aan de olie een kleurpigment toegevoegd, wat de vloer zijn specifieke tint geeft, variërend van wit en grijs tot zwart en rood. Dit in tegenstelling tot de warme, gele kleur die we associëren met onbewerkt eikenhout, zoals de kleur van olijfolie.

Het is van cruciaal belang om zeker te weten dat je te maken hebt met een geoliede eiken vloer, aangezien deze methoden niet werken voor andere houtsoorten of vloerafwerkingen zoals hardwaxolie of lak.

vintage eiken houten vloer
Geoliede houten vloer
Geoliede houten vloer lichter maken
Kleuren tafel met allerlei olie kleuren in onze showroom

Manier 1: Makkelijkste manier: Dweilen met Witte Onderhoudszeep

De eerste methode om een geoliede eiken vloer lichter te maken, is door deze te dweilen met witte onderhoudszeep. Een geoliede eiken vloer moet regelmatig worden gedweild met speciale onderhoudszeep. Deze zeep reinigt niet alleen de vloer, maar beschermt deze ook. Als je ervoor kiest om de vloer meerdere keren met witte zeep te dweilen, zal de vloer geleidelijk lichter worden. Deze methode werkt alleen als je al een lichte of witte kleurpigmentatie op je vloer hebt. Het zal niet werken op donkere of grijze vloeren en is specifiek bedoeld voor geoliede eiken vloeren.

Het voordeel van deze methode is dat deze eenvoudig uit te voeren is, niet veel kost (ongeveer €17,00), en gemakkelijk te stoppen is zodra de gewenste kleur is bereikt. Het nadeel is dat het even kan duren voordat de vloer daadwerkelijk wit wordt, omdat je meerdere keren moet dweilen.

Koop hier de witte zeep in onze webshop.

Manier 2: Intensieve Reiniging en Onderhoudsolie met Wit Pigment

Bij deze methode reinig je eerst de geoliede eiken vloer met een intensieve reiniger. Hierdoor zal de vloer vaak al wat lichter worden, omdat alle vuil en oude onderhoudsproducten worden verwijderd. Vervolgens breng je opnieuw onderhoudsolie aan, maar deze keer kies je voor een variant met wit pigment. Dit resulteert in een lichtere kleur van de vloer.

Het is belangrijk om deze methode eerst op een klein, onopvallend stukje vloer te testen om te zien welk eindresultaat je kunt verwachten. Anders loop je het risico dat je hele vloer in de verkeerde kleur eindigt. Ook is dit alleen mogelijk als uw vloer al een lichte tint heeft, met deze manier kunt u de vloer 1 á 2 tinten lichter worden. Het heeft geen zit als uw vloer zwart, rood of grijs is en u deze naar een hele witte kleur wilt krijgen. Daarvoor heeft u manier 3 nodig.

Koop hier de producten voor het groot onderhoud: intensief reiniger en onderhoudsolie met pigment.

Manier 3: Vloer Volledig Schuren en oliën in een Lichtere Kleur

De derde optie levert het meeste resultaat op. Met deze methode kun je de kleur van je eiken vloer volledig veranderen. Deze optie is vrijwel altijd haalbaar, zolang er voldoende toplaag hout aanwezig is.

Als je huidige eiken vloer bijvoorbeeld donkerbruin is, zullen de vorige methoden niet werken. In dat geval moet de vloer volledig worden kaal geschuurd en kun je een geheel nieuwe tint kiezen. Dit biedt je niet alleen de kans om de kleur aan te passen, maar geeft je ook een vloer die er als nieuw uitziet. Eventuele slijtageplekken, deuken en krassen zullen ook verdwijnen.

Deze methode is ideaal als je net in een nieuw huis bent getrokken of als je je interieur na verloop van tijd wilt veranderen. Het voordeel is dat je een compleet andere kleur kunt kiezen, en je vloer er als nieuw uit zal zien. Het nadeel is dat het enige tijd kost, dat de hele kamer leeg moet zijn en dat het enigszins prijzig kan zijn als je het door een professional laat uitvoeren.

Bekijk alle kleuren voor een eiken vloer.

Schuren parket vloer
Schuren van een houten vloer
Groot onderhoud van geoliede houten vloer Fairwood
Groot onderhoud van een geoliede houten vloer

Meer Informatie en Persoonlijk Advies

Bij Fairwood begrijpen we dat het kiezen van de juiste behandeling voor je eiken vloer een belangrijke beslissing is. We nodigen je graag uit om onze showroom in Tiel of Rijnsburg te bezoeken, waar je onze houten vloeren kunt bekijken en persoonlijk advies kunt krijgen. Ons team staat klaar om al je vragen te beantwoorden en je te helpen bij het kiezen van de beste optie voor het aanpassen van de kleur van je geoliede eiken vloer. We bieden ook proefplankjes aan, zodat je de kleur kunt testen voordat je een beslissing neemt.

Dus, als je overweegt om de kleur van je geoliede eiken vloer lichter te maken, aarzel dan niet om een bezoek te brengen aan onze showroom voor uitgebreid advies. We zijn er om je te helpen bij het creëren van de vloer van je dromen! Vaak is er meer mogelijk dan u denkt en dat hoeft dus niet altijd duur of ingewikkeld te zijn. Met net een paar handige tips, maakt u de vloer vaak al een stuk beter of helemaal naar u wens. Het voordeel van een geoliede houten vloer is dat u veel mogelijkheden heeft om de kleur aan te passen. Dat is heel goed voor de duurzaamheid en uw eigen portemonnee. De vloer ziet er dan weer als nieuw uit!