0344640035 info@fairwood.nl

Er zijn veel verschillende manieren om een houten vloer te leggen. Verlijmen is een veel gekozen optie, maar ook net zoveel klanten kiezen voor zwevend leggen. Wat is nu zwevend leggen? Bij zwevend denk je misschien aan door de lucht verplaatsen. Dat is niet het geval bij het leggen van een houten vloer. Met zwevend wordt bedoeld dat een houten vloer los, zonder lijm, op een ondervloer wordt gelegd.

Wat is de ondergrond?

Om het makkelijk uit te leggen, begin ik met de ondervloer die al in de ruimte ligt. Om een houten vloer goed te kunnen leggen is een vlakke ondervloer verreist. Dit kunnen platen zijn zoals underlayment, spaanplaat, fermacell of estrich. Maar ook een zandcementdekvloer is een goede basis.

Zwevend leggen Vloerverwarming

Als je een woning hebt met vloerverwarming in de vloer dan kun je ook zwevend een nieuwe houten lamelplanken vloer erop leggen met een speciale folie. Je wilt immers zo maximaal mogelijk rendement van je vloerverwarming. Deze folie laat goed de warmte door en zorgt ervoor dat u geen koude voeten heeft.

Er zijn vele soorten ondervloeren die u kunt gebruiken om een vlakke ondergrond. Wij werken heel fijn met onze thermo silence. Deze ondervloer is compact en stevig. Zijn er kleine oneffenheden in de vloer dan zorgt deze folie dat dit wordt geegaliseerd. Ook zorgt deze ondervloer voor het minste klikgeluid. Zo heeft u de stilste mogelijke ondervloer. Veel klanten die deze ondervloer gebruiken voor hun houten vloer beneden, kopen deze ook nog om hun laminaat op te leggen. Zo kan deze ondervloer dus ook uitstekend gebruikt wordt voor laminaat en PVC. Het verschil met deze thermo silence ondervloer en die van een bouwmarkt is, dat deze folie veel zwaarder en compacter is. Hierdoor dempt het het loopgeluid heel goed. Meer informatie over: thermo silence ondervloer.

Maar er zijn natuurlijk nog veel meer mogelijkheden, ook als u een hoogte moet overbruggen of dat u te maken heeft met verschillende hoogtes in de ruimte.

Je kan altijd advies bij ons vragen, wij kunnen dan uitleggen welke keuze voor jou het beste is.

Leggen van een zwevende houten vloer

Als de ondervloer goed ligt kun jij of de parketlegger starten met het leggen van de houten planken. Vaak wordt er eerst even gerekend hoe je uitkomt aan de overkant van de kamer, aan welke kant wil je een halve plank hebben liggen? Dan kan je kijken hoe de vloer het mooiste in de ruimte komt te liggen.

Begin altijd bij een rechte makkelijke muur. Daar worden bij de eerste rij hulpblokjes of spietjes tussen de muur en vloer gelegd. Het is namelijk belangrijk om 1,5 cm van de muur van te blijven. Deze 1,5 cm is de ruimte waar speciale parketveren in worden gelegd. Deze parketveren zorgen ervoor dat de vloer kan blijven werken, zonder dat je hier iets van merkt. Zo blijven de planken goed liggen tijdens de seizoenen en krijg je geen kieren tussen de planken.

De eerste rijen planken worden los gelegd en na 3 à 4 rijen wordt bekeken of alles naar wens is en of u tevreden bent. Deze eerste rijen planken zijn belangrijk voor de rest van het resultaat. Ben je tevreden ga dan verder met het leggen van de planken.

Houtlijm gebruiken?

Bij kortere plankjes aan het begin, einde van de rij of een smallere plank aan de zijkant kan je houtlijm gebruiken. Dit breng je dan aan tussen het mes en groef profiel van de planken. Zo blijven deze planken goed liggen. Ook plekken waar geen spanveren gelegd kan worden kunt u houtlijm gebruiken.

Dit adviseren niet om alle planken te verlijmen. Het nadeel hiervan is dat als u een plank wilt vervangen of de vloer mee wilt verhuizen, dat dan de vloer niet meer te gebruiken is. Door de houtlijm breekt het mes en groef profiel af. Dat is natuurlijk heel zonde, want dat is juist het voordeel van een zwevend gelegde houten vloer. En de spanveren zorgen er al voor dat de planken goed bij elkaar blijven liggen. Deze parketveren zijn wel makkelijk te verwijderen als u een plank wilt vervangen of de vloer mee wilt verhuizen.

Parketveren en Spanveren

Deze parketveren, ook wel spanveren, genoemd is hele handige ijzeren klemmen die altijd gebruikt worden als wij een houten vloer zwevend leggen.

Heb je alle planken gelegd en de hele vloer gelegd? Dan kunnen de spietjes en hulpblokjes  eruit worden gehaald. Je vervangt deze dan door de spanveren.

De spanveren zijn er in verschillende diktes. Kies altijd die ongeveer even hoog zijn als de houten plank. Neem nooit hogere spanveren, want dan steken ze boven de planken uit en kan je de plint niet goed en mooi op de vloer zetten. Er blijft dan altijd een kier zichtbaar.

De parketveren zijn van metaal en werken als het ware mee met de vloer. Als de planken krimpen staan de veren wat wijder uit. Als het vochtig is en de vloer uitzet dan drukken de veren meer in elkaar.

Zo is het dus heel makkelijk om een houten vloer zwevend te leggen. Het is niet anders dan het leggen van een laminaat vloer.

De voordelen van zwevend leggen:

  • Goedkope manier van leggen
  • Gemakkelijk zelf te leggen
  • Gemakkelijk later een plank te vervangen
  • Mee te nemen als je verhuist naar een andere woning

Nadelen zwevend leggen:

  • Klikgeluid als je eroverheen loopt. Verlijmen van de vloer is veel stiller
  • Niet geschikt voor alle visgraat vloeren. Hiervoor heb je speciale klik visgraat vloer nodig.

Kortom een houten vloer zwevend leggen is een goede optie, het is gemakkelijk zelf te doen en bespaart zo een hoop legkosten. Wij helpen u dan graag met uitgebreide instructies en zijn altijd bereikbaar als u een vraag heeft. Zo maakt u er een mooie houten vloer van die jarenlang mooi ligt. Want een houten vloer is niets zonder het goed leggen hiervan. Benieuwd naar onze mogelijkheden en onze houten vloeren? Kom dan vrijblijvend naar onze showroom. U kunt binnen lopen zonder afspraak en wij helpen u uitgebreid om een goede keuze te maken.