0344640035 info@fairwood.nl

Een geoliede houten vloer is een prachtige keuze voor je huis. Het straalt warmte en karakter uit, en het voelt geweldig aan onder je voeten. Maar zoals bij elk vloertype, is het belangrijk om te weten hoe je het goed kunt onderhouden om ervoor te zorgen dat het er jarenlang fantastisch uitziet. In deze blog deel ik niet alleen mijn persoonlijke mening, maar ook handige tips en trucs om je geoliede houten vloer in topconditie te houden.

Inhoudsopgave:

  1. Wat is een geoliede houten vloer?
  2. Dweilen van een geoliede houten vloer of niet?
  3. Conclusie

Wat is een geoliede houten vloer?

Voordat we dieper ingaan op het onderhoud, laten we eerst begrijpen wat een geoliede houten vloer precies is. Het is essentieel om te weten dat deze vloer behandeld is met olie en niet met wax, hardwaxolie of lak. Het type behandeling heeft namelijk invloed op het onderhoud.

Bij een geoliede houten vloer wordt olie aangebracht op het houtoppervlak en vervolgens in het hout geboend. De olie dringt diep in het hout en verzadigt het volledig. Dit betekent dat de houtporiën gevuld zijn met olie, waardoor vuil en water geen kans krijgen om in het hout te trekken. Het hout is hierdoor 100% gevuld met olie. Hierdoor is er geen ruimte meer voor andere producten om in het hout te trekken.

Houten vloer lak afwerking

Wekelijks onderhoud

Het onderhoud van een geoliede houten vloer begint met een wekelijkse routine. Je kunt de vloer elke week dweilen met een speciaal schoonmaakmiddel dat is ontworpen voor geoliede houten vloeren. Dit schoonmaakmiddel reinigt niet alleen de vloer, maar legt ook een beschermende laag op het hout, waardoor de vloer beter wordt beschermd tegen vuil en vlekken.

Om dit schoonmaakmiddel, bekend als onderhoudszeep, te gebruiken, voeg je een kleine hoeveelheid toe aan een emmer water. Je hoeft niet veel te gebruiken. Vervolgens kun je de vloer licht vochtig dweilen. Het water zal verdampen, terwijl de zeep achterblijft op de vloer.

Tip: Als je een nieuwe houten vloer hebt, raden wij aan om gedurende de eerste twee weken drie keer per week te dweilen. Hiermee breng je meteen een extra beschermingslaag aan op de vloer.

Het verrast veel mensen dat je een houten vloer mag dweilen. Sommigen denken namelijk dat hout niet goed tegen water kan. Dat klopt, maar het geheim zit hem in het “licht vochtig” dweilen en niet in het doorweeken van de vloer. Uiteraard moet je geen emmers water over de vloer gieten, want dat kan inderdaad problemen veroorzaken. Maar als je het voorzichtig aanpakt en de vloer slechts licht vochtig maakt, is dat juist gunstig voor het behoud van je vloer.

Wil je deze onderhoudszeep aanschaffen? Dat kan in onze webshop! Wij zorgen ervoor dat de zeep binnen 1 tot 3 werkdagen bij je wordt bezorgd.

Groot onderhoud met intensieve reiniger en onderhoudsolie

Nu we het wekelijkse onderhoud hebben besproken, laten we eens kijken naar het grotere onderhoud van een geoliede houten vloer. Door op de vloer te leven, slijt deze olie. Dat is natuurlijk goed te begrijpen, alles slijt doordat wij het gebruiken. De olie is dan na een periode nog maar voor 60% in het hout in plaats van 100% (van het begin). Hierdoor kan water, vet en vuil makkelijk in de vloer trekken, omdat hier immers nu ruimte voor is. Het is dan heel belangrijk om de olie laag weer te herstellen en weer aan te vullen tot 100%. Het is periodiek aan te raden om een intensieve reiniger te gebruiken om eventueel opgebouwd vuil en resten van oude onderhoudsproducten te verwijderen. Deze reiniger zorgt ervoor dat je vloer weer als nieuw aanvoelt en verwijderd heel veel vuil.

Ik dweil mijn geoliede houten vloer dagelijks en elke keer schrik ik er weer van, hoeveel vuil van de vloer afkomt als ik deze schoonmaak met de intensief reiniger. Het water is dan gewoon grijs/zwart. Het is dus ook voor de hygiëne heel goed om, om de paar jaar de vloer een keer goed schoon te maken. Net wat meer dan normaal.

Na de intensieve reiniging is het tijd om je vloer te voeden met onderhoudsolie. Door de intensief reiniger haalt u de bovenlaag van de vloer. Het is daarom belangrijk om altijd daarna de onderhoudsolie aan te brengen. Deze olie herstelt de natuurlijke kleur van het hout en beschermt het tegen dagelijkse slijtage. Het hout is dan weer voor 100% gevuld met de olie. Hierdoor kan deze er weer een tijd goed tegenaan. Ook ziet het er weer uit of u een hele nieuwe vloer heeft.

Het groot onderhoud is gemakkelijk zelf te doen. Veel klanten doen het zelf. Waaronder ik ook, heb net van de week de vloer weer gedaan na 3 jaar en hij ziet er nu weer heel goed, fris en als nieuw uit. Vlekken zijn verdwenen en de vloer is weer mooi egaal van kleur. Daarnaast is het idee dat deze weer lekker schoon is, ook heel fijn. Zo kan deze er wel een aantal jaren tegenaan. Bij ons wordt er toch intensief op geleefd met 2 kleine kinderen en een grote hond.

Dweilen van geoliede houten vloer of niet?

Een veelgestelde vraag is of je een geoliede houten vloer mag dweilen of niet. Het antwoord is ja, je kunt zeker dweilen, en in feite is het essentieel voor het onderhoud van je vloer. Zoals eerder vermeld, moet je gewoon voorzichtig zijn en de vloer licht vochtig maken, niet doorweeken. Op deze manier houd je je geoliede houten vloer fris en stralend.

Conclusie

Een geoliede houten vloer is een prachtige toevoeging aan je huis, maar het vereist wel regelmatig onderhoud om zijn schoonheid te behouden. Met de juiste schoonmaakmiddelen en een zorgvuldige aanpak kun je ervoor zorgen dat je vloer er jarenlang geweldig uitziet.

Heb je nog vragen over het onderhoud van een geoliede houten vloer? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via info@fairwood.nl of bel ons op 0344-640035. Wij helpen je graag verder met persoonlijk advies en tips om je geoliede houten vloer in topconditie te houden. Daarnaast kunt u in onze webshop de producten voor het wekelijks dweilen en het groot onderhoud van de vloer bestellen. U heeft deze dan snel in huis. Ook vindt u in onze webshop een uitgebreide instructie, zodat u het makkelijk zelf kunt doen.

Onderhouden van geoliede houten vloer