0344640035 info@fairwood.nl

Als druk gezin, hecht u veel waarde aan duurzaamheid en gezondheid in uw levensstijl. Bij het kiezen van een vloer voor uw huis wilt u er zeker van zijn dat u een milieubewuste keuze maakt. In deze blog zullen we de duurzaamheid van houten vloeren en PVC-vloeren vergelijken, om u te helpen bij het nemen van een weloverwogen beslissing. Laten we eens kijken naar de eigenschappen van beide opties.

Duurzame Houten vloeren

Houten vloeren zijn al eeuwenlang een populaire keuze vanwege hun natuurlijke uitstraling en warmte. Het gebruik van hout als materiaal is een duurzame keuze, omdat hout een hernieuwbare bron is. Bovendien kan hout worden gerecycled en kan het aan het einde van zijn levensduur worden gebruikt voor andere toepassingen. Mocht hout niet meer nodig zijn dan is dit tot een klein restmateriaal, as, te krijgen. Houten vloeren zijn dus een milieuvriendelijke optie voor uw huis en het milieu.

Een ander voordeel van houten vloeren is dat ze van nature gezond zijn. Hout is een niet-allergene stof en kan helpen bij het verminderen van de opbouw van stof, pollen en andere allergenen in uw huis. Dit is vooral belangrijk als u of een gezinslid last heeft van allergieën of astma. Daarnaast zijn houten vloeren tegenwoordig veel eenvoudiger schoon te maken en te onderhouden, waardoor ze een hygiënische keuze zijn voor gezinnen.

Gekapte houten bomen
Houten visgraat vloer

PVC vloeren

PVC-vloeren, daarentegen, zijn een relatief nieuwe optie op de markt. Ze zijn populair geworden vanwege hun onderhoud en veelzijdigheid. PVC wordt gemaakt van aardolie, een niet-hernieuwbare bron, wat een belangrijk aspect is om te overwegen in termen van duurzaamheid. Hoewel PVC-vloeren recyclebaar zijn, kan het recyclingproces complex zijn en de recyclingtarieven zijn momenteel nog laag. Dit betekent dat PVC-vloeren vaak uiteindelijk op de stortplaats belanden, wat niet ideaal is voor het milieu en zeer milieu vervuilend is.

Bij het overwegen van de gezondheidsaspecten van PVC-vloeren is het belangrijk om te weten dat PVC is samengesteld uit verschillende chemicaliën, waaronder ftalaten. Ftalaten kunnen schadelijk zijn voor de menselijke gezondheid en worden in verband gebracht met hormonale verstoringen. Hoewel er strengere regels en voorschriften zijn ingevoerd om het gebruik van schadelijke chemicaliën in PVC te verminderen, blijft het toch een punt van zorg. Zeker met vloerverwarming onder een PVC vloer kan door de warmte deze schadelijke stoffen en weekmakers sneller omhoog komen. Kinderen en huisdieren die direct op de pvc vloer spelen kunnen hier last van krijgen.

SPC PVC houten vloer
PVC houten vloer visgraat

Duurzaamheid: Houten vloer of PVC vloer kiezen?

Als milieubewuste consumenten is het begrijpelijk dat u de voorkeur geeft aan een houten vloer vanwege de duurzaamheids- en gezondheidsvoordelen. Houten vloeren zijn een natuurlijke, hernieuwbare en recyclebare keuze die weinig impact heeft op het milieu. Ze bied en ook de voordelen op het gebied van gezondheid zijn aantrekkelijk voor uw gezin. Daarnaast hebben houten vloeren een tijdloze uitstraling en voegen ze een warme en authentieke sfeer toe aan uw interieur.

Lamelparket vloer

Wat betreft de verschillende soorten houten vloeren, is lamelparket een uitstekende keuze. Parketvloeren bestaan uit verschillende lagen hout die zorgvuldig zijn samengevoegd om een stabiele en duurzame vloer te creëren. Door de diverse houtsoorten en afwerkingen kunt u een lamelparket parketvloer kiezen die perfect past bij uw persoonlijke smaak en interieur.

Parketvloeren hebben een lange levensduur en kunnen gemakkelijk worden opgeknapt en opnieuw afgewerkt. Dit betekent dat uw parketvloer er jarenlang als nieuw uit kan blijven zien, zelfs bij intensief gebruik. Het is een investering die zichzelf op de lange termijn zeker terugverdient.

Luchtkwaliteit bij houten vloeren en PVC vloer

Een ander aspect om te overwegen bij het kiezen van een houten vloer is de impact op de luchtkwaliteit in uw huis. Houten vloeren dragen bij aan een gezonde binnen omgeving doordat ze geen vluchtige organische stoffen (VOS) uitstoten, in tegenstelling tot sommige andere vloeropties. Dit is vooral belangrijk voor gezinnen met kinderen, omdat kinderen gevoeliger kunnen zijn voor schadelijke stoffen in de lucht.

Hoewel PVC-vloeren enkele voordelen hebben, zoals waterbestendigheid en eenvoudig onderhoud, wegen de duurzaamheids- en gezondheidsaspecten van houten vloeren zwaarder voor milieubewuste consumenten. Het maken van een bewuste duurzame keuze voor een houten vloer kan bijdragen aan het verminderen van uw ecologische voetafdruk en het creëren van een gezondere leefomgeving voor uw gezin.

Duurzame houten vloer kiezen.

Bij het kiezen van een houten vloer is het belangrijk om te zoeken naar producten met keurmerken die duurzaam bosbeheer garanderen, zoals het FSC en PEFC keurmerk. Dit geeft aan dat het hout afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen, waarbij rekening wordt gehouden met sociale, ecologische en economische aspecten. Wij werken daarom veel met deze certificering, zodat u weet dat het hout uit goed beheerde bossen komt.

Kortom, als milieubewuste consumenten met oog voor duurzaamheid en gezondheid, is de keuze voor een houten vloer een verstandige beslissing. Houten vloeren bieden niet alleen een natuurlijke en warme uitstraling, maar zijn ook een duurzame en gezonde keuze voor uw gezin. Daarnaast kunnen houten vloeren tegenwoordig ook goed op vloerverwarming gelegd worden en zijn ze met speciale lak, heel onderhoudsvrij. Dezelfde voordelen als PVC nu, maar wel beter voor u en het milieu. Met hun lange levensduur en mogelijkheid tot renovatie, zult u vele jaren van een prachtige houten vloer kunnen genieten. Maak een bewuste keuze en investeer in een houten vloer die niet alleen uw huis verfraait, maar ook bijdraagt aan een betere wereld.