0344640035 info@fairwood.nl

Bij de keuze voor een nieuwe vloer, heeft u tegenwoordig veel opties. Een veel gekozen overweging is tussen een PVC vloer en een houten vloer. Bij deze overweging houdt u natuurlijk rekening met heel veel dingen, zoals wat is de prijs van een houten vloer en PVC vloer. Een nieuw huis brengt vaak veel kosten met zich mee, dus dan is het ook belangrijk om een goede keuze hierin te maken. Wat is nu eigenlijk goedkoper PVC of een Houten vloer?

Inhoudsopgave:

Aanschafkosten PVC vloer en Houten vloer per m2

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om uit te zoeken wat een vloer kost, materialen, het leggen, plinten, ondervloer etc.

Kosten van PVC vloer per m2

Bij een pvc vloer moet er vaak eerst geëgaliseerd worden. Dit zijn hoge kosten en is vaak moeilijk zelf te doen. Dus hiervoor moet u een gespecialiseerd bedrijf inschakelen. Egaliseren kost zo tussen de 15 – 30 euro/m2, afhankelijk van de dikte laag die ze moeten aanbrengen. Daarna heeft u natuurlijk ook de PVC zelf nodig. Hierin zijn heel veel keuze en dus ook veel prijsverschil. ZO kunt u al een PVC vloer kopen vanaf €15,00/m2, maar ook voor 60 euro per m2. Dit is natuurlijk uw eigen keuze en smaak. In een gespecialiseerde vloeren winkel kunt u goed de verschillen zien. Daarbij heeft u ook lijm nodig, dit is vaak tussen de €3,00 á €6,00/m2. En de arbeid voor het leggen van de PVC vloer komt hierbij, ook vaak tussen de €15,00/€30,00 per m2. Dus bij elkaar best wel een puzzel om tot de juiste prijs te komen. Het is dus belangrijk om goed van te voren overal offertes aan te vragen, inclusief legskosten en egaliseren. Zodat u goed weet waar u aan toe bent.

Wij verkopen een speciale klik PVC vloer, bij deze hoeft er niet altijd geëgaliseerd te worden, wat natuurlijk veel kosten scheelt. En ook is deze klik PVC gemakkelijk zelf te leggen, waardoor u legkosten bespaart. De prijs voor deze PVC is €39,95/m2 (prijs jan 2024). Ook is hierbij geen parketlijm nodig. Een veel goedkopere keuze dus!

Kosten van houten vloer per m2

Bij een houten vloer zijn er ook veel keuzes om rekening mee te houden. Als eerste het hout zelf. Keuze voor de plank die u mooi vindt, aantal noesten en breedte. Er geldt hoe rustiger het hout, hoe hoger de prijs. Houten vloeren zijn verkrijgbaar van: €21,50/m2 tot wel €80,00 per m2. Afhankelijk dus van de houtsoort, breedte van de plank, en het aantal noesten.

Daarna moet de vloer ook nog worden afgewerkt. Hierbij heeft u keuze uit olie of lak afwerking. Als wij de olie op de vloer aanbrengen, bent u ongeveer €6,00/m2 hiervoor kwijt (inclusief olie en arbeid) en voor lakken: €15,95/m2. Lakken is altijd duurder, omdat er 3 lagen worden aangebracht. In vergelijking met olie, waar maar 1 laag wordt aangebracht. Maar bij lak heeft u een hele onderhoudsvrije afwerking, die vergelijkbaar is met een PVC vloer. Dus hetzelfde onderhoud heeft.

Daarnaast moet u een keuze maken uit zwevend of verlijmd leggen. Bij zwevend wordt de vloer los gelegd en kan deze er makkelijk nog uit gehaald worden. Dit is gemakkelijk zelf te leggen, wat u veel legkosten bespaart. Wilt u het laten leggen dan zijn de kosten hiervoor circa: €15,00/m2. De andere optie is om de houten vloer te verlijmen. Deze kan dan vaak rechtstreeks op de zandcementdekvloer gelegd worden. Hierbij is het vaak niet nodig om te egaliseren. Dat scheelt dus veel kosten ten op zichten van PVC. Voor het verlijmen zijn de kosten voor rechte planken: €25,00/m2 en voor visgraat leggen: €32,00/m2.

Kortom wat is nu goedkoper in aanschaf?

Wat is dus nu goedkoper, PVC of houten vloer? De kosten voor het leggen van een houten vloer en een PVC vloer zijn vrijwel gelijk aan elkaar. Natuurlijk afhankelijk van welke soort PVC of plank u kiest. Maar de plaatsingskosten zijn bij een houten vloer lager dan bij een PVC vloer, omdat hier altijd egaliseert moet worden. Of u moet kiezen voor de speciale Klik PVC vloer, deze kan zwevend gelegd worden en eventueel zelf ook, wat heel veel kosten bespaart.

Onderhoudskosten PVC of Houten vloer

Nadat u een tijd op de vloer heeft geleefd, moet deze natuurlijk onderhouden worden. Het is zowel bij een houten vloer als PVC vloer, belangrijk om deze goed te dweilen. Zo blijft de vloer altijd schoon van vuil en viezigheid. De kosten voor het onderhoudsmiddel zijn hiervoor ongeveer gelijk. Dus hier is geen verschil in goedkoper of duurder.

Bij een geoliede houten vloer moet u na circa 3 jaar onderhoud aan de vloer doen. Dit is gemakkelijk zelf te doen en de kosten hiervoor zijn circa €80,00 – €100,00. Wacht u langer en doet u niets, dan moet deze uiteindelijk geschuurd worden. De kosten hiervoor zijn hoger, afhankelijk van hoe de vloer er dan aan toe is.

Bij een gelakte houten vloer hoeft u weinig te doen. U heeft dan 10-15 jaar geen omkijken naar vloer. Naast het gewone dweilen om de vloer schoon te houden van viezigheid. Lak is een afsluitende laag, waardoor niets in de plank kan trekken. Hierdoor is deze heel goed beschermt, net zoals een PVC vloer.

Levensduur en duurzaamheid

Bij PVC geeft de fabrikant vaak een levensduur aan. Dit wel afhankelijk van de toplaag die er gebruikt is, voor goedkopere dunne toplagen geven ze vaak een levensduur van 8-10 jaar. Bij wat dikkere toplagen tot wel 25 jaar. Ook is een PVC vloer niet plaatselijk te herstellen, dus bij een kras of een beschadiging moet de plank vervangen worden. Hierbij horen natuurlijk ook bijkomende kosten.

Een houten vloer heeft een langere levensduur. Een houten vloer kan vaak de eerste laag 10-15 jaar mee. Maar als u zuinig op de vloer leeft, wel 20 jaar. Daarna kan deze nog een keer worden geschuurd en van een nieuwe afwerking laag worden voorzien. Hierdoor kan een houten vloer zo’n 30-40 jaar met gemak mee. Ook is het bij een houten vloer makkelijker om planken te herstellen. Een houten vloer kan vaak plaatselijk opnieuw hersteld en bewerkt. Het is dan niet nodig om planken te vervangen. Dit herstellen kunt u of zelf doen met onze adviezen, of laten doen door een parketlegger.

Conclusie, wat is goedkoper een Houten vloer of PVC vloer?

Wat is er dus nu goedkoper, een houten vloer of PVC vloer? Bij de aanschaf zit er vaak niet veel verschil tussen een PVC vloer of Houten vloer. Natuurlijk ook afhankelijk van uw wensen, maar de kosten zijn hiervoor ongeveer gelijk. De onderhoudskosten zijn ook gelijk aan elkaar. Echter zit het grootste verschil in duurzaamheid en levensduur. Een houten vloer is makkelijker te repareren en herstellen. En ook gaat deze vloer veel langer mee, omdat deze nog een keer geschuurd kan worden. Zo heeft u een hele nieuwe vloer, andere kleur, zoals nieuw, maar dan met uw bestaande houten vloer. Al uw vrienden en familie zullen denken dat u een nieuwe vloer heeft, maar dit is gewoon nog dezelfde vloer maar dan opnieuw bewerkt in een andere kleur.

Fairwood levert veel Houten vloeren en ook Klik PVC vloeren. Zo heeft u dus bij ons allebei de keuze en hierdoor kunnen wij een goede vergelijking maken tussen deze 2 vloeren. Wij zijn een familiebedrijf die het belangrijk vindt om onze producten een goede scherpe prijs te geven. Daarmee zijn wij vaak goedkoper dan onze concurrenten. Hierdoor zijn wij ook één van de grootste leveranciers van vloeren in Nederland. Wij zijn trotst dan wij elke dag vanuit het heel Nederland en België klanten in één van onze twee grote showrooms (Tiel en Rijnsburg ZH) ontvangen. Wij heten natuurlijk Fairwood, dus al onze houten vloeren en PVC vloeren zijn zo duurzaam mogelijk. Ook de producten zoals olie, lak en parketlijm zijn een duurzame keuze. Wij als familiebedrijf van de 2e en 3e generatie vinden het belangrijk dat ook onze kinderen en kleinkinderen goed op onze planeet kunnen leven! En hopelijk ook ons mooie bedrijf kunnen voortzetten.

Verouderde eiken houten vloer Lavenham Fairwood
Goedkoper Visgraat parket vloer Fairwood
Goedkoper houten vloer of PVC vloer
Proefstalen voor geoliede houten vloer