0344640035 info@fairwood.nl

Wanneer je op zoek bent naar een natuurlijke afwerking voor je nieuwe houten vloer, zoals olie, is het belangrijk om de voor- en nadelen van een olieafwerking te kennen. En kun je olie als afwerking gebruiken voor een houten vloer of houten eettafel?

Soort Olie afwerking

Laten we beginnen met het soort olie dat wordt gebruikt op hout. Bij Fairwood maken we graag gebruik van 100% lijnzaadolie als basis voor onze Fairwood bio-olie. Lijnzaadolie wordt al meer dan 100 jaar gebruikt als houtolie vanwege zijn eigenschap om uit te harden wanneer het in contact komt met zuurstof. Hierdoor vormt zich een beschermend laagje op het hout. Voor een natuurproduct zoals hout is een olie zonder oplosmiddelen de meest natuurlijke en duurzame afwerking. Met gele lijnzaadolie kunnen zelfs kleurpigmenten worden toegevoegd, waardoor we eiken vloeren en tafels in verschillende kleuren kunnen leveren.

Houtsoort en schuurkorrel

Het type hout en de schuurkorrel spelen ook een rol. Eikenhout is het meest geschikt om te kleuren. Voor andere houtsoorten zoals grenen, esdoorn, essen, jatoba, ipé, tajibo, tarara colorada, vuren, berken, enzovoort, is het raadzaam om advies in te winnen. De ondergrond is van groot belang. Bij nieuwe vloeren en tafels moet de ondergrond worden geschuurd met een korrel van 100. Een grovere schuurkorrel, zoals korrel 80, zorgt ervoor dat er meer olie wordt opgenomen dan bij een fijnere schuurkorrel, zoals korrel 120. Schuur niet met een korrel groter dan 120, omdat het hout dan geen olie meer kan opnemen. Het is belangrijk om te begrijpen dat de uiteindelijke kleur van het hout afhangt van de gekozen schuurkorrel. Het is altijd aan te raden om een test uit te voeren op een klein stukje hout om teleurstellingen te voorkomen.

Hoe breng je de olie aan?

Breng de olie royaal aan op het houtoppervlak dat je wilt behandelen. Masseer de olie goed in met een boenmachine, zodat de olie warm wordt en goed in de poriën van het hout kan dringen. Nadat de olie is ingetrokken, verwijder je het overtollige olie op de behandelde baan met droge katoenen doeken. De olie moet in het hout trekken en niet op het oppervlak blijven liggen. Werk de ruimte baan voor baan af en loop niet meer op de geoliede gedeelten. Het is belangrijk om de ruimte goed te ventileren en ervoor te zorgen dat er voldoende zuurstof aanwezig is. Let op: Hang gebruikte oliedoeken altijd uit en laat ze niet opgepropt liggen, omdat er brandgevaar en broei kan ontstaan.

Onder ideale omstandigheden is de olie na ongeveer 36 uur droog en beloopbaar.

Voordelen en nadelen olie afwerking

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan een olie afwerking:

 1. Slechts één laag Fairwood bio-olie is voldoende voor een mooie afwerking.
 2. Er zijn talloze kleuropties beschikbaar om aan je voorkeuren te voldoen.
 3. Olie is transparant en laat de natuurlijke tint en uitstraling van het hout goed naar voren komen.
 4. Het onderhoud is eenvoudig met behulp van Fairwood natuurlijke onderhoudszeep.
 5. Een olieafwerking is een natuurlijke optie met weinig chemische toevoegingen.
 6. Krassen kunnen plaatselijk bijgewerkt worden zonder dat de hele vloer of tafel opnieuw behandeld hoeft te worden.
 7. Voor regulier onderhoud is het meestal voldoende om eens in de 1 tot 3 jaar de olie op te frissen.
 8. Als je een wit geoliede vloer hebt, kun je deze dweilen met witte zeep om de witte kleur te behouden.
 9. Een olieafwerking is ook een uitstekende keuze voor houten vloeren op hogere verdiepingen.

Er zijn echter ook enkele nadelen verbonden aan een olie afwerking:

 1. Plaatselijk bijwerken en regelmatig groot onderhoud zijn noodzakelijk, vooral bij intensief gebruik van de vloer.
 2. In de keuken kunnen vetvlekjes lastig te verwijderen zijn, omdat vet niet goed mengt met olie.
 3. Als de geoliede vloer in de keuken ligt, vereist deze extra onderhoud.

Het is belangrijk om deze voor- en nadelen af te wegen bij het kiezen van de juiste afwerking voor je houten vloer of tafel. Een olieafwerking biedt een natuurlijke uitstraling en gemakkelijk onderhoud, maar vereist wel regelmatig onderhoud en extra aandacht in specifieke omgevingen zoals de keuken.

Wilt u ook graag uw houten vloer of tafel afwerken met olie? Kom dan vrijblijvend naar onze showroom in Tiel of Rijnsburg/Leiden en bekijk alle mogelijkheden. Of besteld direct onze producten in onze webshop: