0344640035 info@fairwood.nl

Bij zwevend wordt er gebruik gemaakt van spanveren, of te wel ook wel parketveren genoemd. Wat zijn spanveren en waarom gebruik je deze om een houten vloer zwevend te leggen?

Zwevend leggen houten vloer

Bij een zwevende gelegde houten vloer, wordt de vloer los gelegd op een ondervloer. De houten vloer wordt hierbij niet verlijmd. Deze manier van leggen is een populaire manier en wordt ook veel gebruikt bij laminaat, maar dus ook bij houten vloeren zowel massief hout als lamelparket.

Ondervloer

Als je zelf een houten vloer wilt leggen Is het fijn als de ondervloer waarop je gaat leggen helemaal vlak is. Dit kan dan bijvoorbeeld een tegelvloer zijn met kleine groeven, een bestaande houten ondervloer of een zandcementdekvloer met wel of geen vloerverwarming erin. Maar ook op magnesiet, anhydriet ondervloer of op harde platen zoals underlayment, spaanplaat of estrich/fermacell kan de houten vloer zwevend worden gelegd. Als de ondervloer maar droog en vlak is. Ook is het belangrijk dat de vloer in een normaal verwarmde ruimte gelegd wordt, dus niet in een garage of tuinhuis.

Daarop zwevend leggen

Voordeel van een zwevend gelegde vloer is dat deze los op de vlakke ondervloer gelegd wordt. De folie waar de vloer op komt werkt geluiddempend is vochtwerend en zorgt voor geluidsisolatie naar de benedenverdieping. Je kunt deze vloer makkelijk uit je huis halen als je de vloer niet meer wilt of meenemen bij een verhuizing. Deze vloeren worden vaak zelf gelegd, het is immers niet moeilijker dan het leggen van een laminaat vloer. We leveren verschillende soorten ondervloeren, vraag advies welke ondervloer het beste is in jouw situatie.

Hout werkt onder invloed van vocht en temperatuur. Net zoals bij mensen maken wij vaak de grap dat wij na de feestdagen in de breedte uitzetten en niet in de lengte. Dit is bedoeld als ezelsbruggetje om uit te leggen dat planken die in contact komt met vocht en warmte in de breedte uitzeten en krimpen.

Vandaar dat we aan de lange zijde langs de planken tussen de muur en vloer spanveren plaatsen. Deze metalen X-vormige veren kun je indrukken. Dat is precies wat de massieve planken of lamelplanken ook doen. Bij vochtig weer en een hoge luchtvochtigheid in de woning zetten ze uit in de breedte en wordt de spanveer ingedrukt. Is er drogere lucht in de woonkamer door de verwarming die in de winter aan is of bij vriezend weer als de luchtvochtigheid laag is dan krimpt de vloer en gaat de spanveer wijder uit staan. Je merkt er zelf niets van.

Ook kun je altijd wat spanveren plaatsen aan de kopse kant of wat extra op een plek waar je de planken goed in elkaar wilt houden. Ze houden de losse delen van de vloer goed bij elkaar.

Hoeveel spanveren heb je er nodig?

Wij rekenen voor 30 m2 vloer 1 doosje spanveren. Ze zijn verkrijgbaar in 12,14 en 20 mm dik. Het is belangrijk dat de spanveren dezelfde dikte hebben of lager zijn dan de houten vloer. Anders kun je later geen plinten op de vloer plaatsen.

Plinten over de spanveren

Kies altijd voor een plint of afdeklatlat die de spanveer bedekt. Afdeklatten van 23, 28 of 35 mm breed zijn een prima keuze. Bij hoge plinten raden we aan om een dikte van minimaal 18 mm of dikker te kiezen. Dan vallen ze altijd goed over de spanveren heen en zie je hier helemaal niets van. Zo heb je wel het voordeel van de spanveren, maar wel het mooie zicht van de plinten.

De spanveren verkopen wij per doos of los in onze online shop: Spanveren kopen.

Benieuwd naar onze houten vloeren die zwevend gelegd kunnen worden? Bezoek dan onze showroom in Tiel of Rijnsburg. Hier hebben wij alle materialen voor het leggen van houten vloeren, waaronder massief hout en lamelparket. Naast de materialen hebben wij ook hele nieuwe vloeren. Onze showrooms zijn centraal gelegen in Nederland en zijn vanuit Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Arnhem en Nijmegen goed te bereiken. U hoeft geen afspraak te maken om onze showroom te bezoeken en kan zo bij ons langskomen. Wij nemen dan ruim de tijd om u uitgebreid advies te geven over een nieuwe houten vloer, renovatie of het leggen van een bestaande houten vloer.