0344640035 info@fairwood.nl

Een leuke vraag voor houtliefhebbers die houden van mooie houtsoorten en die een vloer willen die geschikt is voor intensief gebruik. Welke houtsoorten zijn licht van kleur en zijn ook geschikt om te leggen als houten vloer? Er zijn wel honderden houtsoorten beschikbaar, maar ze zijn niet allemaal hard genoeg om te leggen als houten vloer. Dus welke zijn wel hard genoeg en heel geschikt om te leggen als houten vloer?

Inhoudsopgave:

Welke houtsoorten zijn licht en sterk?

Er zijn verschillende houtsoorten geschikt voor gebruik in een woning. De hardheid van het hout bepaalt hoe goed het bestand is tegen slijtage, krassen en deuken. Hoe hoger de hardheid, hoe duurzamer de vloer en hoe minder snel u beschadigingen krijgt.

De hardheid wordt uitgedrukt volgens de schaal van Janka.

Hieronder staan enkele voorbeelden van lichte houtsoorten met hun hardheid:

Eiken Hout

Eiken is een van de meest populaire lichte houtsoorten voor vloeren. Het heeft onbewerkt een lichte kleur en een fijne nerf tekening. Eiken is verkrijgbaar in meerdere kwaliteiten:

  • veel noesten, zeer rustiek (Vintage of BC Rustiek genoemd)
  • gemiddelde noest, gemiddeld rustiek (veelal AB Rustiek genoemd)
  • nagenoeg zonder noesten (Prime, FAS, 1Bis genoemd)

Eiken is sterk en stabiel waardoor het goed bestand is tegen krimp en uitzetting. En daardoor bijvoorbeeld ook zeer geschikt is om te leggen op vloerverwarming. De hardheid van eiken varieert afhankelijk van de soort, maar ligt meestal tussen 1360 en 1450N/mm2.

Daarnaast is eiken zeer goed af te werken met alle kleuren. Zo kunt u eiken van wit tot rood, van geeld tot zwart kleuren. Met onze Fairwood Bio oil of overlakbare olie met matte lak, kunt u de kleur kiezen. De lak wordt tegenwoordig vaak gekozen om een hele onderhoudsvrije afwerking te hebben waar u weinig onderhoud aan heeft. Zo hoeft u niet meer elk jaar de vloer opnieuw te behandelen met olie. Wie wil dat nu niet?

Eiken houten vloer zonder noesten

Esdoorn

Esdoorn ook wel Ahorn of Hard Maple genoemd is een zeer lichte blonde houtsoort. Deze Esdoorn houtsoort is ook zeer hard en dicht waardoor het goed bestand is tegen slijtage en indrukken. De hardheid ligt rond de 1450 N/mm2.

U kent het Esdoorn vast van het blad op de Canadese vlag. En van de prachtige herfstfoto’s van bossen uit Canada waarop de Esdoorn te zien is. Esdoorn heeft een fijne gesloten nerfstructuur waardoor het een heel rustige vloer is.

In het midden van de doorgezaagde blonde stam zie je een lichtbruin rondje. Als de planken worden gezaagd zijn de planken aan de buitenzijde blond van kleur en naarmate er planken uit het midden van de stam gezaagd worden hebben deze bruine verkleuringen.

Bij Fairwood worden deze twee gesorteerd. Wij leveren blank Hard Maple of bruin Hard maple. De blanke Maple vloer is heel rustig. Bij de bruin Hard Maple vloer is er geen plank hetzelfde en zijn de bruine vlammen in iedere plank verschillend van grote.

Canadees Hard Maple houten vloer Fairwood

Essen

Essen is een prachtige houtsoort die zeer taaie en elastische houtsoort die goed bestand is tegen slijtage, krassen en deuken. Het heeft een licht blonde kleur en een prachtige open nerftekening die meer zichtbaar is dan bij esdoorn. Deze nerftekening geeft het hout veel karakter.

Essen is een houtsoort die u ook wel kent van steel van uw bezem of tuingereedschap.

Om de blanke kleur van het hout te behouden bewerken we deze vloer bij Fairwood met een eigen gemaakte lichte olie die verkleuringen voorkomt.

Essen houten vloer

Aankoop van bijzondere houtsoorten zorgt voor biodiversiteit in het bos. Immers verschillende dieren, insecten en platen hebben allemaal hun eigen specifieke voorkeur voor alles wat in een bos staat.

Bovenstaande houtsoorten zijn allemaal geschikt in combinatie met vloerverwarming als de volledig worden verlijmd aan de ondervloer. Met de fidbox die onder de vloer wordt geplaatst kunt u de omstandigheden van vocht en temperatuur onder de vloer in de gaten houden. En wordt u de eerste jaren na aankoop van de vloer geholpen met tips.

Er zijn vele mogelijkheden afhankelijk van uw budget en smaak. Ik hoop dat deze informatie u helpt met het kiezen van de juiste vloer voor uw woning.

U kunt altijd vrijblijvende met ons contact opnemen voor informatie over de totale kosten en de afwerking van de houtsoort die u mooi vindt.