0344640035 info@fairwood.nl

Er zijn heel veel verschillende soorten vloeren: tegels, pvc, laminaat, maar natuurlijk ook Houten vloeren. Maar hoe duurzaam zijn houten vloeren? En is het een goede duurzame optie om te kiezen? Zeker in vergelijking met een andere soort vloer, zoals PVC? Lees hier meer in onze blog.

Duurzame Houten vloer

Hout is natuurlijk een natuurproduct. De bomen groeien jarenlang, vaak wel 60 jaar, in het bos, om daarna gekapt te worden en te worden gebruikt als houten vloer. Het is een natuurlijk proces en hout wordt pas gekapt als de boom oud genoeg is. Hij heeft dan kans om ziek te worden, of om te vallen. Na de kap worden er gelijk nieuwe bomen aangeplant. Dit maakt de cirkel weer rond en kan de nieuwe boom weer uitgroeien tot een mooie nieuwe boom.

Maar waarom zijn houten vloeren dan precies duurzaam, het is een natuurproduct, zoals koffie en steensoorten. Maar wat maakt een Houten vloer nu duurzaam en waarin onderscheid het zich van andere vloersoorten.

4 Stappen waarom Houten vloer duurzaam is

In het volgende stappen leggen we je in enkele stappen uit waardoor houten vloeren duurzaam zijn:

1. CO2 opnemen

CO2 is een chemische formule waar tegenwoordig veel over te doen is. Goed nieuws is om te weten dat hout CO2 opneemt uit de lucht. Dat doet het door middel van fotosynthese, een proces waarbij hout koolstofdioxide (CO2) vastlegt met drie koolstofatomen en daarna omzet in glucose en zuurstof. Zuurstof komt vrij bij dit proces, terwijl de glucose een bouwsteen vormt voor cellulose, waar hout voor een groot deel uit bestaat. Voor het behoud van ons klimaat zijn bomen hierin essentieel.

Zonder bomen kunnen wij niet op deze aarde leven. Zolang het hout bestaat blijft de CO2 erin opgeslagen en daarnaast zuiveren ze onze lucht, waardoor wij en alle dieren op deze aarde, zuurstof hebben om van te leven. Dit maakt hout een duurzaam en klimaatvriendelijk materiaal. Ook is het belangrijk dat er veel bossen aangeplant worden en dat hier goed beheer in is. Pas als de bomen oud zijn, wordt het opnemen minder en dan is het beter om de bomen weg te halen en hiervoor nieuwe aan te planten. Zo houden we de natuur goed en doen we van het hout goede dingen, waar wij en u veel plezier van heeft.

Eiken houten bos
Eiken houten vloer Massief

2. Natuurlijk en herwinbaar materiaal

Zoals hierboven zijn houten vloeren dus gemaakt van een natuurlijk en hernieuwbaar materiaal, dat verantwoord gekapt wordt uit duurzaam beheerde bossen.

Daarnaast gaat een houten vloer lang mee, zelfs een lamelparket/duoplank vloer met een toplaag van minimaal 3 mm dikte. De gemiddelde levensduur van een duoplank vloer is tussen de 30 en 40 jaar. Na ongeveer 15-20 jaar kiest een klant er vaak voor om een houten vloer op te schuren en een nieuwe afwerking te geven. Het is bij deze planken mogelijk om de vloer nog een keer te schuren, dus dan is de levensduur zo’n 30-40 jaar. Kiest u voor een dikkere toplaag of een massieve houten vloer dan is de levensduur nog vee langer.

Een massieve houten vloer kan vaak meerdere keren opnieuw geschuurd en afgewerkt worden, waardoor hij er weer als nieuw uitziet. Er is geen één product waar dit bij kan. Meestal moet het product compleet vervangen worden bij een beschadiging.

Beschadiging of kras

Dus bij een beschadiging, of kras kunt u de parket vloer licht opschuren en weer opnieuw behandelen met olie of lak. Hierdoor kunt u een parket vloer dus plaatselijk herstellen en hoeft u geen planken te vervangen, zoals bij een laminaat of pvc vloer wel noodzakelijk is.

Mocht u een olie of hardwaxolie vloer hebben dan is het belangrijk deze na 2 á 3 jaar opnieuw te behandelen om de onderhoudslaag op 100% te houden, zodat het afgesloten is voor vuil en vlekken. Door op de vloer te leven is deze op een gegeven moment nog maar voor 60% in de vloer, de rest is er vanaf gesleten. Het is dan dus belangrijk om dit weer aan te vullen tot 100%. Hiervoor hoeft u niet te schuren en kunt u de vloer eerst goed schoonmaken met een intensief reiniger. Schuren is bij deze houten parket vloeren dus alleen nodig als u de kleur zou willen veranderen.

3. Hout is te recyclen

Hout is goed te recyclen. Als u een houten vloer wilt verwijderen of van een houten meubel af wilt dan is hout nog vaak goed her te gebruiken. U kunt er wat nieuws van maken, maar ook kunt u het verkopen waardoor andere mensen hier wat mee kunnen doen. Al worden er van de houten planken in de vloer, weer een meubel of wandplanken van gemaakt. Ook is een houten vloer (als deze zwevend is gelegd) mee te verhuizen naar een andere ruimte of woning.

En als laatste optie kunt u het natuurlijk altijd opstoken, waardoor er niets meer overblijft van het hout. Er blijft dan geen restproduct meer achter waar niets mee te doen. Bij PVC vloeren en laminaat is dit een heel ander verhaal, PVC vloeren en laminaat bestaan uit plastic en deze zijn niet meer te verwerken of te bewerken tot een ander product. Ook blijft er bij de afvalverwerking altijd een restproduct achter waar niets meer mee te doen is.

4. Hout geeft warmte en sfeer

Hout zorgt voor een gezellige en warme sfeer in huis, omdat hout een natuurlijke uitstraling heeft. Elke plank is uniek en verschillend, waardoor een houten vloer nooit verveeld. U blijft er maar naar kijken en elke keer weer nieuwe dingen ontdekken.

Daarnaast is hout een goede isolator, waardoor het comfortabel aanvoelt en u niet snel een koud vloer heeft, zoals bij Tegels. Zo voelt een houten vloer altijd comfortabel aan.

Ook zijn er verschillen in uitstraling, een houten vloer is wat levendiger, omdat elke plank uniek is van kleur en tekening. Een PVC vloer heeft vaak 4 tot 6 prints die u terug ziet komen. Ook is een PVC vloer altijd meer glimmend/Satijn glans en heeft deze een veel gladdere uitstraling. Hieronder ziet u het verschil in uitstraling en look van een houten vloer en PVC vloer.

Visgraat parket vloer Fairwood
Uitstraling van een Houten vloer:
PVC vloer Fairwood
Uitstraling van een PVC vloer

Houten parket vloer voor vloerverwarming en warmtepomp.

Ook is hout heel geschikt om te leggen op vloerverwarming. Houten vloeren zijn wel iets dikker dan PVC vloeren, dus het duurt misschien 2 uurtjes langer voordat u de vloer warm heeft. Maar vloerverwarmingssystemen zijn erop gemaakt om de temperatuur zo constant mogelijk te houden. Dus omdat hout de warmte langer vast houdt, hoeft het vloerverwarmingssysteem of de warmte pomp veel minder vaak aan. Dit verlengt de levensduur van deze systemen. Zeker bij een warmte pomp waarbij de levensduur wordt bepaald over hoe vaak deze aan en uit schakelt. Hier zit een bepaald aantal aan vast, en daarna werkt deze niet.

Daarnaast hoeft de vloerverwarming dus minder te stoken om de vloer goed warm en op temperatuur te houden. Hierdoor zijn uw stookkosten vaak ook lager. Meer informatie hierover vindt u bij de onafhankelijke site: Vloerverwarming en Parket.

Verouderde eiken houten vloer
Verourderde Vintage houten vloer Bibury

Waarom zou je kiezen voor een houten vloer?

Hout is dus een heel natuurlijk materiaal en een duurzame optie. Veel duurzamer dan een PVC vloer bijvoorbeeld, dat gemaakt is van plastic en veel schadelijke stoffen heeft. Ook gaat een houten vloer lang mee, omdat deze nog te schuren is en gemakkelijk te repareren.

Daarnaast zijn houten parket vloeren tijdloos, en zijn er heel veel verschillende mogelijkheden in kleuren en uitstraling. Zo past een houten vloer goed bij ieder interieur. Of u nu opzoek bent naar een rustieke verouderde vloer, of juist een hele strakke vloer zonder noesten. Allebei totaal andere vloeren, maar wel mooie authentieke houten vloeren. Het is vaak ook de ruimte die zorgt of een bepaalde houten vloer hier goed in past. Zo kan een houten vloer meegroeien met uw eigen smaak en woonstijl en kunt u het krijgen en later ook aanpassen naar uw eigen wensen en kleur.

Een ander voordeel is dat hout dus voor een gezellige en knusse sfeer geeft. Hout geeft gelijk uitstraling aan uw ruimte en een warm gevoel. Terwijl vinyl en pvc soms kil en plastic kunnen aanvoelen en tegels vaak een wat koelere uitstraling.

Voor ons een ander heel groot voordeel is dat een houten vloer vrijwel geen chemische producten bevat en niet bestaat uit schadelijke stoffen. Tegenwoordig wordt veel gemaakt van plastic en het is natuurlijk belangrijk voor onze gezondheid om natuurlijke producten te gebruiken die geen schadelijke stoffen afgeven. Zeker ook om goed op te letten als u kleine kinderen en huisdieren heeft die veel op de vloer spelen en hier dichtbij zitten. Meer informatie over dat PVC ons ziek kan maken, leest u hier: PVC vloeren die ons ziek maken

Houten vloer makkelijk schoon te maken, goede optie bij allergieën

Een houten vloer is makkelijk te onderhouden, zeker als u kiest voor een harde project lak. Deze lakken zijn heel onderhoudsvrij, waardoor u 10-15 jaar geen onderhoud heeft aan de vloer. De houten vloer kan makkelijk worden gestofzuigd en gedweild worden, met het bijbehorende schoonmaakmiddel. Het is geen broedplek voor bacteriën, in tegenstelling tot vloerbedekking. Als u last heeft van huisstofmijt is er een algemene regel dat u beter kunt kiezen voor een gladde vloer. Gladde vloeren houden minder stof en huisstofmijt vast en zijn makkelijker schoon te maken.

Hout is duurzaam en er zijn veel voordelen om voor hout te kiezen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de verschillende soorten, kwaliteiten en afwerkingen in diverse kleuren.

Kom vrijblijvend kijken in de showroom in Tiel of Rijnsburg (bij Katwijk) naar alle mogelijkheden.

Meer informatie:

Of neem een kijkje op de website: fairwood.nl of Fairwoodwebshop.com

Proefstalen voor geoliede houten vloer
Visgraat vloer leggen