0344640035 info@fairwood.nl

Essen is verkrijgbaar in Europees Essen of Amerikaans Essen. Wij kiezen bijna altijd voor Amerikaans Essen. Het grootste voordeel van Amerikaans Essen is dat door het groei klimaat het hout lichter/ witter is ten opzichte van Europees Essen. Het onbehandelde Europees Essen heeft vaak een gele warme ondertoon. Een ander groot verschil is dat Europees Essen vaak meer noesten heeft ten opzichte van het Amerikaans Essen.

Inhoudsopgave:

  1. Amerikaans Essen, waar komt het vandaan?
  2. Kenmerken Essen hout
  3. Blank of Bruin essen
  4. Kan essen hout op vloerverwarming?
  5. Is Essen houten vloer duur?

Amerikaans Essen waar komt het vandaan?

Amerikaans essen, ook bekend als witte es is een boomsoort die veel voorkomt in het oosten van Noord-Amerika. Het groeit voornamelijk in de Verenigde Staten en Canada. In de Verenigde Staten komt het voor in een groot deel van het noordoostelijke deel van het land. De Amerikaanse Es kant tot 35 meter hoog worden de stam is voornamelijk recht en de boom heeft een grote brede kroon. De bladeren van de boom zijn samengesteld uit 7 tot 9 langwerpige kleine langwerpige blaadjes met gezaagde randen. Amerikaans essen gedijt goed in vochtige, vruchtbare grond, en het is te vinden in bossen, valleien, langs rivieroevers en in andere vochtige gebieden.

Wat zijn de kenmerken van Essen hout?

Essen is vooral te herkennen aan de nerftekening in het hout, dit zijn lange grove vlammen. Verder onderscheid Essen hout zich in buigzaamheid. Essen wordt veel gebruikt bij stelen voor tuingereedschap, handvatten voor gereedschap zoals een hamer, muziekinstrument en sporttoestellen zoals brugleggers. Essen is hard buigzaam en veerkrachtig.

Blank of bruin Essen?

Het meeste gebruikte Essen voor vloeren of meubels is gemaakt van blank Essen. Het bruin Essen ook wel olijf Essen genoemd. Is te herkennen aan de bruine kernen in het hout. De stam van de boom karamelliseert van binnenuit. Dit noemen ze de donkere kern en Bruin essen. Het blank Essen is gezaagd uit de spintrand van de boom. Dit is het jonge hout waar nog geen bruinverkleuring inzit.

Essen houten vloer
Essen houten vloer Fairwood

Wat maakt Essen hout een mooie vloer?

De planken gemaakt van Essen houten hebben een zeer mooie nerftekening. Van fijne lijntjes tot een wat grovere tekening. In Amerika gebruiken ze vaak de Dosse zaagtechniek. Dit betekent dat de stam in een rechte lijn in meerdere plakken wordt gezaagd. Hierdoor ontstaat de lange nerftekening van begin tot eind van de plank. Essen laat zich mooi kleuren met een olie of een lak. Essen hout scharen we onder de blonde houtsoorten en is lichter dan bijvoorbeeld Europees eiken.

Kan Essen hout op vloerverwarming?

Amerikaans Essen is een stabiele houtsoort en niet nerveus. Dat wil zeggen dat het wel werkt, maar niet overmatig. Hierdoor is Amerikaans Essen gemaakt in duoplank of lamelparket geschikt voor op vloerverwarming en koeling. Een massieve Essen vloer is minder geschikt voor op vloerverwarming. Massief hout is veelal 20mm. dik en hierdoor te dik voor op vloerverwarming.

Hier leest u meer informatie: Houten vloer op vloerverwarming

Is een Essen houten vloer duur?

De prijzen van Amerikaans Essen schommelen veel en bijkomend is dat dit hout in dollars betaald moet worden. De schommelingen in de dollar kunnen in het voordeel werken, maar ook in het nadeel. Essen is moeilijker te verkrijgen dan bijvoorbeeld Europees eiken dat betekend dat de prijs van Essen over het algemeen hoger ligt dan die van Europees eiken. Op dit moment hebben wij een partij Amerikaans Essen kunnen kopen en hiervan lamelplanken laten maken. De prijs was redelijk gunstig waardoor wij deze Essen vloer kunnen aanbieden voor een vergelijkbare prijs van Europees eiken.

In welke sortering is Essen hout te krijgen?

In Amerika werken ze met andere kwaliteitsnormeringen dan in Europa. Amerikaans Essen is voornamelijk alleen verkrijgbaar in FAS of Prime kwaliteit. Dit wil zeggen dat er geen tot nauwelijks noesten of andere gebreken in het hout zitten. De rustieke kwaliteit noemen ze in Amerika: comsels. De Amerikaans Essen vloer die wij verkopen is gemaakt van prime. Een vloer zonder noesten of gebreken.

Benieuwd geworden naar deze Essen vloer. Bekijk dan in onze webshop deze houten vloer, actuele prijs en vraag hier een vrijblijvende offerte aan: