0344640035 info@fairwood.nl

Maple is de Canadese naam voor de Esdoorn. De Esdoorn is bij ons wel bekend als de neusvleugeltjes boom. In de herfst dwarrelen deze naar beneden, als je ze openmaakt kun je ze op de neusplakken. Verder is de Maple boom natuurlijk bekend van het blad wat staat afgebeeld op de Canadese vlag. Deze houtsoort is een bijzondere en rustige houtsoort en wordt nog regelmatig gekozen voor houten vloeren. Wij zijn één van de weinige in Nederland die deze houtsoort nog verkopen.

Inhoudsopgave:

  1. Verschil tussen esdoorn in Europa en Canada
  2. Brown of White maple?
  3. Waaraan is een Maple vloer te herkennen?

Wat is het verschil tussen de Esdoorn in Europa en in Canada?

De Canadese boom groeit in het koude klimaat van Canada, hierdoor groeit de boom langzaam en is het hout vaak harder dan de Europees variant. Doordat het hout langzamer groeit is de kleur van het hout ook anders. Namelijk een stuk witter. Hierdoor kiezen wij liever voor Canadees Hard Maple, omdat dit dus harder en rustiger is.

Brown of White Maple?

Er is op de markt bruin en wit Maple. Maar wat is eigenlijk het verschil hiertussen? Het hout komt van de ze zelfde boom en zelfs van de zelfde stam. Tijdens de groei karamelliseert de stam vanbinnen uit. Hierdoor kleurt het hout bruin. De lichte delen zitten aan de buitenkant van de stam.  Als een stam wordt gezaagd is proberen ze zoveel mogelijk van de witte delen van de stam af te zagen. Echter gebruiken ze de hele stam, hierdoor ontstaat bruin Maple. Dit zijn bruin gekleurde delen in de planken.

Canadees Hard Maple houten vloer Fairwood
Maple Houten vloer Fairwood

Waaraan is een Maple vloer te herkennen?

Deze houtsoort is te herkennen aan de tekening van het hout en de kleur van het hout. Maple is een lichte/ blonde houtsoort. Als het hout net gezaagd en geschuurd is dan is het hout bijna wit. De fijne lijntjes in hout geven deze houten vloer een karakteristiek uiterlijk.

Berken is een houtsoort die veel lijkt op Maple. Echter is Berken een stuk zachter en hierdoor minder geschikt als vloer. Wij raden aan om dan te kiezen voor Maple. Dit is een stuk harder waardoor het beter geschikt is als vloer.

Afwerken met olie of lak?

Maple kan afgewerkt worden met verschillende producten zoals olie, hardwax of lak. Echter is het een houtsoort die onregelmatig de olie opneemt. Hierdoor kunnen met donkere olie kleuren de planken wat vlekkerig lijken. Daarom raden wij aan de vloer af te werken met wit getinte of licht getinte olie kleuren. Om het hout mooi licht te houden gebruiken we vaak een wit getinte olie. De wit pigmenten in de olie zorgen ervoor dat het hout mooi licht van kleur blijft. Er kan ook gekozen worden om Maple af te werken met Hardwax. Dit is een olie was product en heeft vaak een kleine glasgraad waardoor de tekening van hout mooi naar voren komt. Dit effect kan ook worden behaald door Maple te lakken met een satijn lak. Dit is een licht glanzende lak die in de loop van de tijd warm kleurt. Dit geeft een mooie warm effect aan het hout.

De mooiste afwerking krijgt Maple als het hout wordt geolied met overlakbare olie met een wit pigment en vervolgens wordt afgewerkt met een matte lak. Hierdoor wordt het hout mooi licht en blijft het ook in de loop van de tijd mooi licht van kleur.

Meer informatie over deze houtsoort? Bekijk dan via onze webshop de actuele prijzen en mogelijkheden: