0344640035 info@fairwood.nl

Als je een houten vloer koopt dan is het leggen, naast de materialen altijd een grote uitgave. Is het ook mogelijk om een houten vloer zelf te leggen? Kan ik dat en waar moet ik rekening mee houden?

Het leggen van een houten vloer is niet moeilijk. Veel mensen kunnen dat zelf. Als je een beetje handig bent en bijvoorbeeld als eens een laminaat vloer hebt gelegd dan kun je vast een houten vloer zelf leggen. Het is fijn als je een goede afkortzaag hebt of kunt lenen. Op deze manier bespaar je de legkosten van een parketlegger en bespaar je een hoop geld.

Inhoudsopgave:

  1. Makkelijk zelf leggen: zwevende houten vloer
  2. Ben je handig, leg dan verlijmde vloer
  3. Fairwood Houten vloeren

Makkelijk zelf leggen: zwevende houten vloer

Voor het leggen van een zwevende houten vloer is het belangrijk dat een ondergrond vlak is. Ook moet de ondervloer goed droog zijn en de verwarming zijn aangesloten. Daarnaast leg je de houten vloer pas op het allerlaatst als alle andere werkzaamheden zijn afgerond.

Je start met het leggen van de Thermo silence ondervloer die sterk geluiddempende eigenschappen heeft. Deze ondervloer is eenvoudig te knippen of snijden. De naden worden aan elkaar geplakt met de meegeleverde tape.

Langs de wand gebruik je spietjes om hulpblokjes om 1,5 cm vrij te houden langs de wanden. De eerste rijen vloer zijn belangrijk als deze recht liggen dan wordt het verder eenvoudig. De korte plankjes aan het begin of einde van een rij kun je met wat parketnadenlijm lijmen zodat ze goed op hun plaats blijven liggen. Als de hele vloer ligt haal je de hulpblokjes en spietjes eruit en vervang je ze door X vormige spanveren. Deze vangen in het hele jaar de krimp en uitzetting van de planken op. 

Bij Fairwood is je vloer meestal al kant en klaar geolied of gelakt voor levering. Als dit het geval is kun je er direct op lopen en de kamer inruimen.

Ben je Handig, leg dan verlijmde vloer.

Als je handig bent dan zijn er meer opties om de houten vloer te leggen. Het is dan ook mogelijk om een verlijmde houten vloer te leggen. Bij lijmen wordt vaak gedacht de planken in de mes en groef verlijmen. Maar wij bedoelen de planken volledig verlijmen aan de ondergrond. Met name patroonvloeren worden altijd verlijmd, zoals visgraat en hongaarse punt. Daarbij is het belangrijk dat de ondergrond drukvast, trekvast, vrij van vervuiling en blijvend vrij van vocht zijn.

Op een zandcementdekvloer worden eerste enkele rijen op maat gezaagd en gepast. Als dit in orde is dan worden ze weggelegd en wordt er met een grove lijmkam B11 de ondergrond volledig ingelijmd. De planken worden voorzichtig hierop vlak neergelegd en vaak verzwaard om ze zo vlak mogelijk in de lijm te laten drogen. Tijdens het drogen mag er niet op de gelijmde planken worden gelopen om de verbinding die de lijm met de planken aangaat niet te verstoren.

Je werkt telkens in banen: Op maat zagen, controleren en dan lijm aanbrengen.

We werken veel met de HE 330 lijm van Frencken, een makkelijke 1 component parketlijm met polymeren die je ook uitstekend kunt gebruiken bij vloerverwarming.  Als je halverwege de bus stopt doe het deksel erop. Maak de lijmkam schoon. Volgende dag velletje weghalen wat er bovenop zit en je kunt de parketlijm gebruiken.

Als je lamelplanken of visgraat vloer al kant en klaar geolied of gelakt zijn voor levering is het een goed idee om een lijmvlek direct te verwijderen van het bewerkte hout. Anders krijg je later vlekken in het hout. Dit is vaak het moeilijkste bij het leggen van een verlijmde vloer. Dat alles schoon is en blijft en dat je geen vlekken van de lijm achterlaat.

Vraag bij een anhydriet, Magnesiet, fermacell, underlayment, spaanplaat, tegel of andere ondervloer altijd om advies. Er zijn verschillende voorbereidingen en parketlijmen beschikbaar en deze verschillen per ondergrond.

Fairwood Houten vloeren

Door een houten vloer dus zelf te leggen bespaar je een hoop geld en legkosten. Dit kan je dan weer leuk gebruiken om de rest van je huis en ruimte mooi in te richten. Als je bij ons een houten vloer koopt, ontvang je bij de levering een uitgebreide instructie voor het leggen. Daarnaast kan je ons dan altijd bellen voor tips en trucs mochten er vragen zijn. Zo maak je er samen met ons een prachtige houten vloer van.