0344640035 info@fairwood.nl

Bij nieuwbouw wordt er tegenwoordig gelijk vloerverwarming aangebracht. Deze wordt gelegd in de opbouw van de nieuw gelegde vloer. Maar wat als u bij aankoop van een bestaande woning, vloerverwarming wilt aan laten leggen. Hoe wordt de nieuwe houten vloer daarover gelegd en hoe werkt dit?

Inhoudsopgave:

Aanleggen vloerverwarming in bestaande woning

Kies voor de warmteberekening en aanleg van de vloerverwarming een installatiebedrijf die hier veel ervaring mee heeft. Bijvoorbeeld JK-vloerverwarming uit Ede, zij slijpen met een speciale inslijpmachine de JK floorgrinder in een bestaande ondervloer de sleuven. Soms kan dit al in één dag in een bestaande vloer. Tegels of bestaande vloer kunnen soms blijven liggen. Dit infrezen of slijpen van sleuven gebeurt stofvrij. Er is geen extra opbouwhoogte omdat de slangen in de bestaande vloer worden geplaatst.

Omdat dit systeem aan de oppervlakte ligt, is een lage aanvoer van de temperatuur voldoende om de woning te verwarmen.

De sleuven worden daarna gevuld met sneldrogend beton. Om de slangen niet zichtbaar te zien in de nieuwe vloer wordt er een egaline afwerklaag aangebracht. Vaak is dit snel droog en kan er daarna worden gestart met het leggen van de nieuw gekozen houten vloer.

Visgraat houten vloer
Zwevend leggen vloer

Leggen van de houten vloer op de vloerwarming

Nadat de vloerverwarming in de bestaande woning is gelegd en de egaline vloer goed droog is kan de parketlegger beginnen met het leggen van de nieuwe houten vloer. Ze starten eerst met het schuren van de egaline laag en stofvrij maken van de vloer.

Daarna kan hij direct starten met het leggen van de nieuw gekozen houten vloer. U kunt bij Fairwood kiezen uit rechte planken tussen de 15 en 26 cm breed. Of een patroonvloer zoals visgraat of Hongaarse punt. Deze hebben wij in verschillende kwaliteiten (aantal noesten) en maten.

Fairwood werkt met lamelplanken met een houten toplaag en daaronder meerlaags berken multiplex. Deze onderlaag is extreem sterk en zorgt voor een stabiele toplaag. Berken is daarmee de beste keuze die er te krijgen is. Iets duurder dan goedkopere onderlagen maar op ten duur wel de beste keuze voor de lange termijn. Immers als de toplaag mooi blijft, kunt u de vloer na verloop van jaren nog een keer schuren en opnieuw bewerken.

Voor het verlijmen van de planken of patroonvloer gebruiken we de HE330 parketlijm van Frencken. Deze lijm is universeel hard elastisch, vrij van water en oplosmiddelen zoals isocyanaten. En geschikt voor verlijmen van meerlaags parket. Deze lijm is direct gebruiksklaar, makkelijk te verwerken en geschikt voor vloerverwarming.

Warmtedoorgifte houten vloer en vloerverwarming

De vloerverwarming moet in combinatie met een houten vloer geleidelijk worden opgestart. Misschien duurt het bij hout iets langer voor het warm wordt maar het geeft ook veel langer warmte af. Dus uiteindelijk kan het zelfs stookkosten schelen in vergelijking met een PVC vloer. Via Hout en parket kunt u hier alle informatie over vinden.

Om de eerste jaren goed te monitoren hoe u met de vloerverwarming om kunt gaan raden we een fidbox aan. Via dataloggers en een app op uw telefoon krijgt u dan informatie over temperatuur en luchtvochtigheid. Op deze manier ontvangt u waarschuwingen en worden er oplossingen aangeboden. Hout werkt namelijk onder invloed van vocht en temperatuur en ook voor onze eigen gezondheid is het belangrijk hier goed naar te kijken. Te droge lucht kan op ten duur ook zorgen voor gezondheidsklachten zoals hoofdpijn en moeheid.

Zo is het dus een goede keuze om te kiezen om vloerverwarming in een bestaande woning aan te leggen. Let hierbij altijd wel goed of het huis geschikt is met het systeem vloerverwarming dat u kiest. Er moet voldoende capaciteit zijn om de ruimte te kunnen verwarmen. Een houten vloer is een goede keuze om te leggen op vloerverwarming. Hout laat de warmte door en zorgt voor een warme vloer. Daarnaast houd hout ook de warmte langer vast, waardoor u minder snel bij hoeft te stoken. Zo is een vloerverwarming met een houten vloer een goede keuze. En zelfs in onze showroom hebben wij overal vloerverwarming en hebben wij overal houten vloeren gelegd. Gelukkig zitten wij er hier ook lekker warm bij.

Meer informatie hierover: