0344640035 info@fairwood.nl

Ben je op zoek naar een nieuwe vloer voor je keuken die bestand is tegen intensief gebruik? En wil je graag een vloer met een matte uitstraling? Dan is een lak afwerking een hele goede optie. Lak is makkelijk in onderhoud en zo hoeft u niet elk jaar de tafel of vloer opnieuw te behandelen, zoals dat wel nodig is bij olie afwerking.

Lak afwerking voor houten vloer of tafel

Dan is het essentieel om de juiste lakafwerking te kiezen voor je houten vloer of tafel. Bij Fairwood zijn we enorm enthousiast over de Skylt Original, een ultramatte lak op waterbasis. Deze lak is werkelijk fantastisch! Met zijn matte afwerking en subtiele blekende effect is hij vrijwel onzichtbaar op hout. We durven wel te zeggen dat dit de meest onopvallende matte lak is die we tot nu toe zijn tegengekomen. Alle vervelende eigenschappen waar je normaal gesproken aan denkt bij lak, zoals glans en vergeling, zijn totaal niet van toepassing op deze lak. Het resultaat is prachtig.

Hoe lak aanbrengen?

Je kunt de Skylt Original lak in drie lagen aanbrengen voor een optimale bescherming van je houten vloer. Tussen de tweede en derde laag adviseren we om lichte schuurwerkzaamheden uit te voeren om eventuele vezeltjes die door de waterlak omhoogkomen te verwijderen. Vergeet ook niet om het hout stofvrij te maken voordat je de derde laklaag aanbrengt. Alles moet tot in de puntjes verzorgd worden!

Maar dat is nog niet alles! Als je op zoek bent naar een vloer met een vleugje kleur, dan is dat ook mogelijk. Je kunt namelijk kiezen voor een overlakbare olie als eerste laag, waarin je kleurpigmenten kunt toevoegen. Zo kun je de kleur van je vloer volledig naar wens aanpassen. Nadat de overlakbare olie goed is opgedroogd, breng je twee lagen van de Skylt Original ultramatte lak aan. Op deze manier profiteer je van het beste van beide werelden: de prachtige kleur van olie en de duurzame bescherming van matte lak.

Welke houtsoort voor lak?

Het is ook belangrijk om te weten dat eikenhout het meest geschikt is om te kleuren. Als je andere houtsoorten, zoals grenen, esdoorn, essen, jatoba, ipé, tajibo, tarara colorada, vuren, berken, enzovoort, wilt kleuren, raden we je aan om advies in te winnen. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt.

Zelf lak aanbrengen op mijn houten vloer of tafel?

Nu vraag je je misschien af: kan ik deze lakafwerking zelf aanbrengen op mijn houten vloer of tafel? Natuurlijk kan dat! We raden je wel aan om eerst een test of proefplankje te maken, zodat je het uiteindelijke resultaat kunt beoordelen voordat je aan de slag gaat. Daarnaast is het belangrijk om de vloer op de juiste manier te schuren. Meng de lak met de juiste hoeveelheid verharder voor elke laag en breng het gelijkmatig aan met een roller. Zorg ervoor dat de roller net zo breed is als de plank om strepen te voorkomen.

Voor een optimale bescherming van je houten vloer en tafel is het aan te raden om in totaal drie lagen aan te brengen. Op die manier creëer je een duurzame barrière tegen slijtage en beschadigingen.

Een ander belangrijk aspect om rekening mee te houden is de ondergrond. Als je een nieuwe vloer of tafel hebt, moet deze geschuurd worden met een korrel van 100. Het schuurproces is van invloed op de opname van olie en lak door het hout. Bij grover schuren, zoals met korrel 80, neemt het hout meer olie op dan bij fijner schuren met korrel 120. Het is echter belangrijk om niet fijner te schuren dan korrel 120, omdat het hout dan geen olie en lak meer kan opnemen. Houd er rekening mee dat de uiteindelijke kleur van je vloer afhangt van de gekozen schuurkorrel. Om teleurstellingen te voorkomen, raden we altijd aan om een test uit te voeren op een klein stukje hout voordat je de hele vloer behandelt.

Lak een onderhoudsvrije afwerking

Kortom, een lakafwerking is van groot belang voor je houten vloer of tafel. Met de juiste keuze van lak en zorgvuldige toepassing kun je een prachtige matte uitstraling creëren, zonder in te leveren op bescherming en duurzaamheid. Of je nu een intensief gebruikte keukenvloer wilt opfrissen of een nieuwe tafel wilt voorzien van een prachtige afwerking, de Skylt Original lak op waterbasis is de perfecte keuze. Durf te experimenteren met kleur en geniet van een adembenemend resultaat!