0344640035 info@fairwood.nl

Om houten planken af te werken moeten deze behandeld worden. Hiervoor zijn er verschillende afwerkingen, zoals olie, lak en hardwaxolie. Het is nodig om de vloerplanken af te werken, omdat er anders vlekken in de planken kunnen trekken. Dat wilt natuurlijk niemand, dus kies daarom voor een mooie afwerking. In deze blog gaan wij in op de afwerking olie. Wat is een geoliede houten vloer, wat zijn de voor en nadelen? Waarom zo u kiezen voor een geoliede houten vloer?

Wat is een geoliede houten vloer?

Bij de olie afwerking, worden de planken behandeld met olie. Olie is een één of twee lagen systeem. Het hout heeft kleine poriën/gaatjes, door deze te behandelen, vult de olie deze gaatjes op. Hierdoor wordt het hout met de olie afgesloten en kan er niets anders meer in het hout trekken. De planken zijn dus verzadigd met de olie.

Er zijn verschillende soorten olie, zo moet u bij sommige olie 2 lagen aanbrengen en bij andere maar 1 laag. Wat is het verschil hier tussen? Dat ligt aan de samenstelling van de olie. Bij olie met oplosmiddelen erin moet u altijd 2 lagen aanbrengen. Na het aanbrengen en drogen van de olie ‘vervliegt’ een deel van het product in de lucht. Hierdoor is het hout nog niet helemaal verzadigd na 1 laag. Het is dan nodig nog een laag aan te brengen, zodat het hout 100% gevuld is met olie. Echter zijn er ook duurzame oliën die geen oplosmiddelen hebben. Bij deze is het dus voldoende om maar 1 laag aan te brengen.

Het is dus veel beter om te kiezen voor een olie zonder oplosmiddelen, omdat het u veel werk scheelt met aanbrengen, kosten voor het product, er is immers minder nodig. En het is beter voor het klimaat in uw huis. Anders zijn de oplosmiddelen in de lucht terecht gekomen. Wij werken daarom vooral met deze duurzame olie, onze Bio-Oil. Deze verkopen wij in veel verschillende kleuren en kunt u hier vinden: Bio-Olie Fairwood.

Houten vloeren en tafel rijnsburg

Wat is het onderhoud van een geoliede houten vloer?

Een geoliede houten vloer moet u stofzuigen en dweilen met een bijbehorende onderhoudsmiddel. De vloer mag en moet dus gewoon gedweild worden om deze schoon te maken. Alle vloeren worden vies door het gebruik en het lopen erop, dus het is fijn als u deze gewoon mag dweilen om deze goed schoon te houden. Kies wel altijd voor een product dat goed is voor geoliede houten vloeren. Liever geen alles reinigers gebruiken, deze ontvetten en halen elke als keer als u hiermee dweilt een laagje van de olie af. U moet dan veel sneller de vloer weer opnieuw behandelen met olie.

Na een tijd is het bij een geoliede houten vloer van belang dat u deze groot onderhoud geeft. Doordat olie het hout vult en in het hout trekt, is het het in het begin 100% gevuld. Maar door erop te lopen en gebruik te maken van de vloer, slijt deze olie laag eraf. Het hout is dan na een tijd nog maar voor 70% gevuld met olie. Hierdoor is er dus ruimte voor vuil en vocht om de houten vloer te trekken. U krijgt dan snel vlekken in de vloer. Het is dan echt tijd om de houten vloer opnieuw te behandelen met olie, om de laag weer aan te vullen tot 100%. Bij een geoliede houten vloer is het dus wel gebruikelijk om de vloer na 1- 2 jaar te behandelen met olie. Maar dit is wel afhankelijk van uw gebruik. De vloer slijt veel sneller bij een gezin met 4 kinderen en huisdieren dan als u de hele dag werkt en maar met 2 personen bent.

Dit grote onderhoud is goed zelf aan te brengen. U reinigt de vloer met een intensief reiniger en daarna brengt u een laag onderhoudsolie op de vloer aan. Deze onderhoudsolie is na 8 uur droog, dus u kunt vrij snel weer op de vloer. Daarna kan de vloer er weer een tijd tegenaan.

Kleuren staal Houten vloer

Is olie makkelijk zelf aan te brengen?

Als u een houten vloer zelf wilt behandelen met olie, dan kan dit. Olie is een gemakkelijke manier om zelf aan te brengen. Met een speciale boenmachine boent u de olie in de vloer. Door de machine wordt de olie warm en dringt het goed in het hout. Hier kunt u met uw handen niet tegen boenen. De olie moet dan even in de vloer trekken en daarna wrijft u dit goed droog met katoenen doeken. Om de overtollige olie te verwijderen. Zoals ik al aangaf neemt het hout olie op totdat het gevuld/verzadigd is. Als er meer olie wordt gebruikt dan blijft dit op de vloer liggen. Dit moet u goed weghalen, anders gaat de vloer plakken.

Boenmachine kunt u bij ons huren in Tiel of Rijnsburg (naast Leiden) en anders is dit ook veel te huur bij bouwmarkten en speciale verhuurbedrijven van producten zoals Boels.

Kiest u een houten vloer bij ons uit? Dan kunnen wij de vloer ook vooraf voor u behandelen met olie. U kunt dan gelijk op de vloer lopen en heeft geen droogtijden. Wij brengen deze aan met onze speciale professionele olie machine. Bij de levering ontvangt u dan de houten vloer kant en klaar bewerkt in de door uw zelf gekozen kleur.

Kleuren van olie

Olie is een matte afwerking en is in veel verschillende kleuren te verkrijgen. Zo kunt u kiezen voor een white wash, natuurlijke kleur voor het hout, maar ook donkere en warme tinten. Wij hebben een collectie ontwikkelt van wel 30 standaard kleuren. Bij ons is het dan ook mogelijk om als de kleur hier nog niet bij zit, om deze samen met ons te mengen, zodat u uw eigen perfecte unieke kleur krijgt. De standaard kleuren van de olie kunt u hier bekijken: kleuren olie houten vloer.

Waarom zou u een geoliede houten vloer kiezen?

Olie is een fijne afwerking voor een houten vloer. Het geeft het hout een mooie matte afwerking en het ziet er heel natuurlijk uit. Door het mat is ziet u hier niet veel op. Olie is een goedkope afwerking voor een houten vloer, met 1 blik olie kunt u ca 30 m2 houten vloer behandelen en dit kost circa €55-60 per blik. Bij onze Bio-Oil is 1 laag voldoende, dus voor een vloer van 50 m2, bent u circa €110 – €130 kwijt. Daarnaast is olie makkelijk zelf aan te brengen wat ook veel kosten bespaart. Alleen de huur van een boenmachine, maar dat valt vaak ook mee.

Olie afwerking heeft nog 1 groot voordeel. De planken zijn plaatselijk bij te werken. Dus mocht u een beschadiging, kras of vlek in 1 plank hebben dan kunt u alleen deze plank reinigen/schuren en opnieuw behandelen met olie. Hierdoor hoeft u niet de hele vloer opnieuw te behandelen.

Voordelen van geoliede houten vloer:

  • Goedkope afwerking
  • Veel keuze in kleuren, ook zijn kleuren te mengen met elkaar, om uw eigen unieke kleur te maken
  • Makkelijk zelf aan te brengen
  • Te dweilen om schoon te maken
  • Gemakkelijk plaatselijk bij te werken

Nadelen van geoliede houten vloer:

  • Regelmatig opnieuw behandelen met olie. Dit is heel belangrijk, als u dit niet bijhoudt dan ziet de vloer er na een paar jaar niet meer uit en kunt u vlekken moeilijk verwijderen. Veel mensen hebben dan geen plezier meer van de vloer. Dus behandel deze regelmatig opnieuw met olie en onderhoud deze goed. Dan is olie een hele fijne goede afwerking.
  • Als wijn of agressieve middelen lang om te vloer liggen dan kunnen deze in het hout trekken en kunt u deze minder makkelijk verwijderen. Uiteindelijk lukt het altijd, maar u heeft hiervoor wel speciale reinigingsmiddelen nodig of het is nodig de plank opnieuw met olie te behandelen.

Olie veel gekozen afwerking

Olie is een veel gekozen afwerking om een houten vloer te behandelen. Hopelijk heb ik u goed uitleg kunnen geven wat een geoliede houten vloer is en wat de voor en nadelen zijn. Hierdoor heeft u veel plezier van uw geoliede houten vloer. Maar het is wel handig om net de goede dingen te weten om de houten parket vloer mooi te houden.

Benieuwd naar al onze houten vloeren die behandeld kunnen worden met de olie?

Losse olie producten bestellen?

Het is ook mogelijk om onze producten te bestellen voor het oliën en onderhouden van een geoliede houten vloer. In onze webshop koopt u deze producten en wij sturen deze dan snel per post naar u toe. Ook is het mogelijk om deze producten in onze showroom in Tiel of Rijnsburg (naast Leiden) op te halen.

Het onderhoudsmiddel dat wij verkopen, de Fairwood onderhoudszeep, is ook een heel fijn onderhoudsmiddel voor het dweilen van een geoliede houten vloer. Naast dat het de vloer schoon maakt, brengt deze ook nog een extra beschermlaag aan, op basis van kokosvetten. Dus helemaal natuurlijk en duurzaam.

Koop hier de producten: