0344640035 info@fairwood.nl

Voor de grap zeggen we weleens dat bij ons thuis alles naar beneden valt. En als je houten vloer intensief wordt gebruikt door familieleden en huisdieren dan wil je graag een vloer waar je weinig onderhoud aan hebt en die niet snel beschadigd. Een houten vloer die jaren mooi blijft, maar hoe kies je deze?

Inhoudsopgave:

  1. Vroeger veel onderhoud aan houten vloer
  2. Matte uitstraling van echt hout behouden
  3. Welke kleuren zijn mogelijk?
  4. Lak is makkelijk in onderhoud

Vroeger veel onderhoud aan houten vloer

Enige tijd geleden werd er vaak als afwerking van een houten vloer boenwas gebruikt. Bij boenwas is het nodig om bij intensief gebruik om de 3 á 4 maanden een nieuw laagje boenwas aan te brengen. Dit werd gedaan met een kleine boenmachine. In het begin gaf deze vette boenwas af aan je sokken en zag je veel glansstrepen. Daarnaast is boenwas moeilijk met water, alle waterdruppels blijven erop liggen en zijn lastig te verwijderen. Destijds was er meer tijd om in het huishouden te werken. Tegenwoordig wil iedereen zo min mogelijk onderhoud en zijn we allemaal druk met werken en ons sociale leven. Dus daarom wordt er nooit meer gekozen voor boenwas en is het tegenwoordig zelfs bijna niet meer te koop.

Matte Uitstraling van echt hout behouden

Als je hout kiest wil je graag ook zien dat het echt hout betreft. Immers er is veel namaak met houtprint zoals plastic vloeren of tegels die de luxe uitstraling van een echte houten vloer namaken. Als je kiest voor een echte houten vloer dan wil je natuurlijk dat deze zo mooi mogelijk blijft en dat je er weinig onderhoud aan hebt. Daarnaast is de keuze voor een houten vloer heel goed, zowel voor het milieu als de natuur. Maar ook onze gezondheid, lees hier waarom: Duurzame vergelijking Houten vloer en PVC.

Tegenwoordig wordt gekozen voor een ultra matte lak. Deze behoudt de natuurlijke uitstraling van het hout en zorgt ervoor dat deze niet geel wordt. Deze lak is onzichtbaar op het hout, iets blekend en heel mat. Hierdoor lijkt het net of het hout nog onbehandeld is, terwijl het hout juist wel heel goed beschermt is. Het is één van de mooiste en makkelijkste afwerkingen voor je houten vloer. Daarom wordt deze lak vaak gekozen in intensief belopen ruimtes zoals musea of theater. Het is de meest onderhoudsvrije afwerking die je tegenwoordig kunt kiezen voor een houten vloer. Daarom is deze afwerking nu heel populair.

Welke kleuren zijn er mogelijk?

Deze lak is heel onzichtbaar en geeft het hout geen kleur. Maar nu is er ook een mogelijkheid om het hout eerst te kleuren. Er wordt dan als eerste laag een overlakbare olie aangebracht met de door u gekozen kleur erin. Nadat deze laag goed droog is, worden er twee lagen ultra matte lak aangebracht. Zo heeft u het beste van twee werelden; de kleuren van de olie afwerking, maar wel de bescherming van de matte lak. Naast dat deze afwerking heel geschikt is voor houten vloeren gebruiken wij dit ook veel op onze houten tafels en meubelen.

Lak is makkelijk in onderhoud

Natuurlijk kunnen er altijd beschadigen komen, u leeft natuurlijk ook op de vloer. Maar het is wel goed om dit zoveel mogelijk te voorkomen. Daarom kunt u om krassen te voorkomen goede viltbescherming gebruiken onder meubelen en speelgoed wat veel schuift over de vloer. Voor het normale onderhoud kunt u de vloer regelmatig stofzuigen en dweilen met skylt conditioner in het dweilwater. Dit middel is een sterk geconcentreerd schoonmaakmiddel speciaal voor mat gelakte houten vloeren. Dit middel tast de laklaag niet aan, reinigt daarnaast de vloer en zorgt dat de lak zijn matte uitstraling behoudt.

Eens per jaar kunt u de vloer dweilen met een intensief reiniger voor de lak. Dit zorgt ervoor dat de vloer goed schoon blijft en zorgt dat deze jarenlang mooi blijft.

Deze producten kunt u bij ons afhalen in onze showroom in Tiel of Rijnsburg, of bestellen via onze Webshop.

Heeft u interesse in deze lak voor uw nieuwe houten vloer, wij kunnen in onze eigen werkplaats al vooraf deze lak aanbrengen op uw nieuwe houten vloer. Zo krijgt u deze kant en klaar aangeleverd en hoeft deze alleen nog gelegd te worden! Deze lak kan over al onze houten vloeren worden aangebracht. Dus kies wat u het mooiste vindt aan breedte, houtsoort en de hoeveelheid noesten.