0344640035 info@fairwood.nl

Een vraag die wij vaak in onze showroom krijgen is hoelang een eikenhouten vloer mee gaat. Wat is de levensduur van een eikenhouten vloer. En hoe is dit in vergelijking met andere vloersoorten, zoals PVC, Tegels en Laminaat. Dat is niet eenzijdig te zeggen en ligt aan de soort plank. Maar ook hoe goed u de vloer onderhoud of dat u nooit iets aan de vloer doet. Wij leggen graag wat meer hierover uit.

Inhoudsopgave:

 1. Verschillende soorten eikenhouten vloeren
  • Levensduur massieve houten vloer
  • Levensduur lamelparket en duoplank vloer
   • Dikte van toplaag van lamelparket duoplank
   • Onderlaag van lamelparket duoplank
 2. Schoonmaken en onderhouden
 3. Levensduur eikenhouten vloer vergeleken met andere vloeren, zoals Laminaat en PVC
  • 2 Grote voordelen massieve houten vloer

Verschillende soorten eikenhouten vloer

Een belangrijk element bij hoelang een eikenhouten vloer mee gaat is wat voor soort plank u kiest. Welke soort plank u kiest bepaalt voor een groot deel de tijd dat een houten vloer mee gaat. Het is dus vaak niet zo bij een houten vloer, ik zoek een mooie vloer uit, maar er komt meer bij kijken. Wij leggen het graag precies aan u uit. Er zijn over het algemeen 2 soorten vloeren: Massieve vloeren en een lamelparket/duoplank/multiplank. Deze 3 termen worden allemaal door elkaar gebruikt.

Levensduur Massieve houten vloer

Massieve houten vloeren zijn vloeren die bestaan uit 20 mm hout. De plank bestaat helemaal uit eiken hout. Deze vloeren werden vroeger gebruikt in oude landhuizen, boerderijen, kloosters etc. Het zijn hele duurzame houten vloeren. De planken kunt u namelijk nog vele keren schuren. Daarmee werkt u beschadigingen bij en kunt u een andere kleur voor uw vloer kiezen. Zo gaat een massieve houten vloer honderden jaren mee. Wij zeggen vaak, een massieve houten vloer overleeft ons. Dus hoelang gaat een massieve houten vloer mee, wel zo 100 jaar.

Levensduur Lamelparket en Duoplank vloer

Een andere veel gekozen vloer tegenwoordig is een lamelparket en duoplank. Deze planken worden gemaakt met een toplaag van hout, vaak eiken hout, met daaronder een onderlaag. Deze onderlagen worden verkocht in plywood, grenen, berken multiplex etc.

Deze samengestelde plank werkt minder dan een massieve houten vloer. Hierdoor heel geschikt om te leggen op vloerverwarming. Doordat de onderlaag ook al aan deze plank zit, kan deze vaak rechtstreeks verlijmd worden. Waar bij een massieve houten vloer vaak eerst nog een ondervloer van spaanplaat nodig is. Deze planken zijn dus veel dunner in de opbouw, waardoor ze goed de warmte doorlaten en u een warm comfortabele vloer geven.

Dikte van de toplaag van lamelparket duoplank

De toplaag en de onderlaag van deze vloeren bepaalt de levensduur van de plank. De planken die wij verkopen hebben een toplaag van 3 of 4 mm hout. Hierbij kan u de vloer nog 1 á 2 keer schuren. Is de toplaag dunner, dan kan deze vaak niet meer geschuurd worden. De meeste mensen willen een houten vloer na 15-20 jaar schuren. Als u de vloer nog 1 keer kan schuren is de levensduur van deze plank circa 30-40 jaar. Kunt u de vloer nog een keer schuren dan is de levensduur nog zo’n periode langer, dus wel 45-60 jaar. U kunt dus prima zo’n lamelparket duoplank vloer kiezen, want de levensduur is dus al een hele tijd. Tegenwoordig zijn de meeste mensen dan alweer verhuist of willen ze wat anders.

Onderlaag van lamelparket duoplank

Maar de onderlaag is ook belangrijk. Er zijn vele verschillende onderlagen en de meeste mensen letten hier helemaal niet op. Maar dit is wel een belangrijk item. Er zijn duurdere en goedkopere onderlagen, en betere en slechtere. De mensen klanten kijken alleen naar de bovenlaag van de plank, maar de onderlaag is hierin net zo belangrijk.

Plywood en grenen onderlagen werken meer. Zeker een grenen onderlaag raden wij ook af om te leggen op vloerverwarming. Doordat deze onderlagen zachter zijn en meer werken kan op ten duur de plank minder vlak liggen. Deze gaat dan toch wat schotelen en blijft niet strak en glad liggen.

Daarom kiezen wij, bij Fairwood, ervoor om onze planken te leveren met een berken multiplex onderlaag. Dit is wel wat duurder bij de meeste parketzaken, maar voor de lange termijn veel goedkoper. Omdat wij onze houten vloeren inkopen in grote hoeveelheden, verkopen wij deze planken voor dezelfde prijs als de goedkopere onderlagen. Berken wordt in meerderlagen kruislings op de plank verlijmd. Hierdoor werkt deze plank veel minder. Hoe meer lagen, hoe minder de werking is. Voor de lange termijn blijft deze plank dus veel vlakker liggen. Daarom in onze voorkeur echt voor deze onderlaag.

Dus hoelang gaat een lamelparket of duoplank vloer mee, wel tussen de 30 en 65 jaar. Indien u minimaal een toplaag van 3 dikte kiest en een berken multiplex onderlaag. Anders zal het wat korter zijn.

Schuren parket vloer
Proefstalen voor geoliede houten vloer

Schoonmaken en onderhouden

Een ander groot aspect van de levensduur van uw houten vloer is of u deze goed onderhoud. Bij geen onderhoud zal de vloer veel sneller slijten en er slecht uitzien dan als u netjes deze regelmatig onderhoud. Maar dat is natuurlijk bij alles het geval. Onderhoud is dus ook een belangrijk onderdeel van het goed houden van uw houten vloer.

Zo moet een geoliede houten vloer en houten vloer behandeld met hardwaxolie, wel elke 2 á 3 jaar opnieuw behandeld worden met olie. Dit is gemakkelijk zelf te doen en zorgt dat uw geoliede houten vloer er altijd mooi blijft uitzien en u niet snel vlekken in de vloer krijgt. U reinigt dan eerst de vloer met een intensief reiniger, waarna u een nieuwe laag onderhoudsolie aanbrengt. Dit zorgt ervoor dat de vloer weer helemaal verzadigd is met olie. Door het gebruik wordt deze laag op een gegeven moment nog maar 60%, waardoor vlekken en vocht in het hout kunnen trekken. Het is dan belangrijk het hout weer voor 100% te verzadigen met olie en dan trekken de vlekken niet meer in het hout en ziet uw vloer er weer als nieuw uit.

Dweilen van een houten vloer

Maar natuurlijk is het ook belangrijk om de vloer wekelijks te onderhouden, zoals goed stofzuigen en dweilen. Een houten vloer moet dus ook gedweild worden. Zo houdt u deze goed schoon van vuil en viezigheid. Kies wel altijd het onderhoudsmiddel dat bij de afwerking en het merk hoort. Dan weet u zeker dat u de vloer goed onderhoud. Want bijvoorbeeld het dweilen van een geoliede vloer, met intensief reiniger raden wij af. Dit ontvet en haalt elke keer een laagje van de olie af. Hierdoor moet u de vloer weer veel sneller op nieuw behandelen met olie. Dat is natuurlijk zonde.

Levensduur vergeleken met andere vloeren

De levensduur van verschillende vloeren is natuurlijk verschillend. Zo is de levensduur en dat deze er nog goed uitziet, bij een laminaat vloer vaak veel korter. Meestal 8-10 jaar. Ook de levensduur van veel PVC vloeren is maar 10 jaar. Soms geeft de fabrikant een langere garantie af, maar dit is vaak op de verlijming, of de onderlaag. Dus maar een onderdeel van de plank. Maar niet op de slijtlaag aan de bovenkant en daar gaat het uiteindelijk om natuurlijk. Dus garantie zegt niet alles in dit geval.

Dus kijk altijd goed naar de toplaag, slijtlaag en waarop ze dan garantie geven. Wij verkopen zelf ook PVC/SPC vloeren met een composiet onderlaag (betere keuze ivm schadelijke stoffen). Dus wij weten wel hoe die markt werkt.

Maar een houten vloer gaat dus veel langer mee dan een laminaat en PVC vloer.

Voordelen houten vloer vergeleken met een laminaat en PVC vloer

Daarnaast heeft een houten vloer nog 2 hele grote voordelen vergeleken met een laminaat of PVC vloer.

 1. Houten vloer is te repareren en herstellen bij beschadigen. Een houten vloer kunt u altijd opschuren, hierdoor kunt u beschadigingen herstellen en maken. Zelfs als u lekkage heeft gehad, trekt een houten vloer vaak weer bij. Hierdoor hoeft u dus niet een hele nieuwe vloer aan te schaffen en is het probleem vaak gemakkelijk verholpen. Zonder dat u kleurverschillen krijgt. Kies daarvoor altijd dezelfde olie en kleur die op uw vloer destijds is aangebracht.
 2. Houten vloeren kunnen van kleur worden veranderd. Als een houten vloer wordt geschuurd dan begint u weer opnieuw met het onbehandelde hout. U kunt dan weer een andere kleur en afwerking kiezen voor uw vloer. Zo zal iedereen denken dat u een totaal nieuwe houten vloer heeft, terwijl deze alleen opnieuw behandeld is met een andere kleur. Dus voor een klein bedrag een totale nieuwe vloer! Bekijk hier alle mogelijke kleuren: Kleuren houten vloer

Kortom, vergeleken PVC en laminaat is een houten vloer, nog ondanks eventuele schadelijke stoffen van plastic, een veel duurzamere en betere keuze voor de lange termijn. Dus hoelang gaat een houten vloer mee? Afhankelijk van de soort plank, maar dus veel langer dan een laminaat of PVC vloer. De levensduur is veel langer en u kunt gemakkelijker beschadigingen bijwerken en de kleur van de vloer nog veranderen. Er is geen één andere vloer waar dit ook bij kan.

Benieuwd naar al onze houten vloeren, bekijk ze dan hier: Houten vloeren Fairwood

Houten vloer lak afwerking
Houten vloer eiken kopen