0344640035 info@fairwood.nl

Wij vragen het ons af. De meest gebruikte naam is visgraatvloer, maar steeds vaker hoor je de term vissegraatvloer. Als je bij google zoekt op vissegraatvloer vraagt google direct, bedoelt u een visgraatvloer? Ook in de dikke van Dale vindt je niks terug op vissegraat.

Wat mij opvalt is dat er de term vissegraat steeds vaker voorkomt, zelfs in televisie programma’s en woonbladen komt het voorbij. Ik heb gekeken of het wellicht in de PVC wereld als vissegraat wordt aangeboden. Ook hier kan ik de term vissegraat niet terug vinden.

Wat je ook vaak ziet is dat er een walvisgraat wordt aangeboden. Wat is dan het verschil tussen een visgraat en een walvisgraat? Nou het verschil zit in de maat van de planken. Vroeger werden de visgraat vloeren vaak gemaakt van kleine plankjes, deze waren of 7×35 of 9x45cm. Vooral in de jaren 30 woningen werden deze maten vaak gebruikt. De trend van de laatste 10 jaar is dat de visgraat steeds groter is geworden. De standaard maat is bij ons op dit moment 12×60 cm. Ook bieden wij diverse grotere maten aan.

Visgraat houten vloer, parket vloer visgraat
Visgraat parket vloer op vloerverwarming

Je mag stellen dat een visgraat vloer met een afmeting van 15×70 cm of groter een walvisgraat genoemd mag worden. Wat wel bijzonder is, want een walvis heeft geen graat maar botten. Ik denk dat we het beter een haaiengraat kunnen noemen deze heeft deze ook geen graat, maar kraakbeen. Dit zit er mooi tussen in.

Wat is dan het verschil tussen een visgraatvloer en een Hongaarse punt? Het verschil zit hem in de zaaghoek van de plankjes. Een Hongaarse punt ook wel chevron genoemd, wordt gezaagd in een hoek van 45 graden of 60 graden. Doordat de plankjes gezaagd zijn worden deze tegen elkaar aangelegd in plaats van om en om zoals bij een visgraatvloer. Wat er dan ontstaat is een lijn in het midden van de plankjes. Dit geeft een strakke uitstraling. Wij hebben steeds meer de vraag naar Hongaarse punt en denken dat dit de nieuwe visgraat trend kan worden.

Meer informatie: Visgraat of Hongaarse punt